Ο «Βυθός» ξανά από απόψε στο θέατρο 104

buthos kostis kallivretakis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο «Βυθός», του Ισλανδού συγγραφέα Γιον Άτλι Γιόνασσον, μονόλογος βασισμένος σε πραγματική ιστορία, που μεταφράστηκε και έγινε παράσταση από τον Κωστή Καλλιβρετάκη με πρωταγωνιστή τον Θανάση Δόβρη, επιστρέφει στο 104 της οδού Ευμολπιδών στο Γκάζι από 22 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου.

Στα ισλανδικά η λέξη Djúpid σημαίνει Βυθός, αλλά και Άβυσσος. «Μια αφήγηση για κάποιον που πίστεψε στον εαυτό του. Και απλά «κολύμπησε». Αντιστάθηκε στο προδιαγεγραμμένο. Κι αυτός ο αγώνας αξίζει τιμής», σημειώνει ο μεταφραστής και σκηνοθέτης Κωστής Καλλιβρετάκης. «Ο Γιον Άτλι βασίστηκε στην ιστορία του «Γκούλλι» για να γράψει ένα έργο – προτροπή στον ισλανδικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην Κρίση που διέλυε τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Και ο ηθοποιός Θανάσης Δόβρης προσθέτει «Ο βυθός» έχει γραφτεί σε μορφή μονολόγου και βασίζεται στην αληθινή ιστορία επιβίωσης ενός ψαρά στην Ισλανδία ο οποίος επιβίωσε του ναυαγίου του σκάφους του, ναυάγιο στο οποίο χάθηκαν όλοι οι σύντροφοί του, στα ανοικτά του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Ταυτόχρονα είναι η προσπάθεια ενός ηθοποιού να επιβιώσει πάνω στην σκηνή μόνος του με ό,τι άπειρες αδυναμίες, ευκολίες, έλλειψη γνώσης και απόγνωση ζωής έχει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στον συγκεκριμένο τόπο που ζει». 

Δημιουργικοί συντελεστές:
Κείμενο: Jόn Atli Jόnasson. Μετάφραση/σκηνοθεσία: Κωστής Καλλιβρεττάκης. Σκηνικά/Κουστούμια: Δάφνη Κούτρα. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Στεφανάκης. Ερμηνεύει ο Θανάσης Δόβρης.

Πληροφορίες: «Βυθός» στο Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα- Στάση Μετρό Κεραμικός. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 22 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου 2014 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Γενική είσοδος : 10 ευρώ / άνεργοι-ΑμεΑ: 5 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.