Λαμπερό το πρόγραμμα του θεάτρου Πάνθεον για τη σεζόν 2014-2015

pantheon-4
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το θέατρο Πάνθεον (πρώην Αθηνών Αρένα) αποτελεί νέα είσοδο στο θεατρικό χάρτη της Αθήνας και με την παρουσίαση του προγράμματός του για τη νέα σεζόν φιλοδοξεί να γίνει όχι άλλο ένα θέατρο, αλλά ένα «άλλο» θέατρο.

Το Pantheon Theater φιλοδοξεί να «μετασχηματιστεί» από πρώην νυχτερινό κέντρο σε μια κοιτίδα πολλαπλών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ξεκινώντας με την εμπλοκή του στα θεατρικά δρώμενα. Καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου αυτού θεατρικού χώρου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει το όραμα του χώρου, καθώς και τις προγραμματισμένες θεατρικές παραστάσεις για τα έτη 2014-15.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει «Πάντοτε πίστευα ότι η “καλλιτεχνική δημιουργία” είναι ένα κλάσμα, στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται οι επιθυμίες και στον παρονομαστή, οι δυνατότητες». Στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού ανάμεσα στις διαθέσεις και τις διαθεσιμότητες, λειτουργεί και κατά  τον προγραμματισμό και την διάρθρωση του ρεπερτορίου του Πάνθεον.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, στο πλάι του Δημήτρη Λιγνάδη βρέθηκαν και οι σκηνοθέτες Γιάννης Κακλέας και Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, οι οποίοι με την σειρά τους ενημέρωσαν σχετικά με τις παραστάσεις που θα σκηνοθετήσουν στο Πάνθεον. Παραβρέθηκαν, επίσης πολλοί ηθοποιοί και συντελεστές των προγραμματισμένων θεατρικών παραστάσεων, όπως η Ρούλα Πατεράκη, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Σμαράγδα Καρύδη,  η Ναταλία Δραγούμη και η Άννα Βίσση.

Ας δούμε αναλυτικά το λαμπερό πρόγραμμα του θεάτρου Πάνθεον για τη σεζόν 2014-2015.

Σιρανό ντε Μπερζεράκ

Ο Γιάννης Κακλέας καταπιάστηκε με αυτό το κείμενο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την ομορφιά και την ασχήμια, την καλοσύνη και την κακία, για την αυτοθυσία, αλλά κυρίως για την αληθινή αγάπη παρουσιάζοντας πρώτη φορά πέρυσι κατά την περίοδο 2013-2014 το “Σιρανό ντε Μπερζεράκ” δουλεύοντας πάνω στην έξοχη μετάφραση της Λουΐζας Μητσάκου.

Το Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του λειτουργίας, με αυτή την παράσταση στις 17 Οκτωβρίου.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Λουΐζα Μητσάκου. Σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου. Μαζί τους οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Ζιάζιαρης, Κορίνα Θεοδωρίδου, Γεωργία Καλλέργη, Θάνος Kοντογιώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Σωτήρης Ντούμας, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αντώνης Στρούζας, Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Θανάσης Χαλκιάς, Έλενα Χαραλαμπούδη.

Επί σκηνής η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί. Μαζί της οι μουσικοί: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Βασίλης Νιτσάκης (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Θοδωρής Ματούλας (άρπα).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Tετάρτη έως και Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 45, 40, 35, 30, 25, 20  & 15 ευρώ, κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 20 ευρώ, (διατηρείται και η τιμή των 15 ευρώ).

Ηρακλής Oι 12 Άθλοι

Η αρχαία τραγική και κωμική ποίηση ανέβασε στη σκηνή πολλά επεισόδια από τον μύθο του και είναι αυτός που ενέπνευσε το νέο δημιουργό Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος είχε και την ιδέα για την πραγμάτωση αυτής της παράστασης.

To κείμενο έγραψε ο Στρατής Πασχάλης ενώ ο λόγιος και καθηγητής Γιάννης Λιγνάδης έκανε τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθεσία είναι του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Τον Ηρακλή ερμηνεύει ο αγαπημένος όλων, Σάκης Ρουβάς.
Δίπλα του πρωταγωνιστούν,  ως Ευρυσθέας η Ρούλα Πατεράκη, ως Αθηνά η Ναταλία Δραγούμη, ως Ήρα η Αγορίτσα Οικονόμου και ως Αρετή η Ελένη Ρουσινού.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη-σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης. Κείμενο: Στρατής Πασχάλης. Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης. Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος. Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεφάνους. Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη. Επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου. Χορογραφίες: Chaly Jennings. Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης. Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση. Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου. Διεύθυνση σκηνής: Αναστασία Διαμαντοπούλου. Καλλιτεχνικός σύμβουλος της παράστασης είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Εκτός από τους Σάκη Ρουβά, Ρούλα Πατεράκη, Ναταλία Δραγούμη, Αγορίτσα Οικονόμου και Ελενα Ρουσινού, παίζουν ακόμη: Φανή Αποστολίδου, Γιάννης Αναστασάκης, Φαίδων Κεφαλέας, Έρρικα Μπίγιου, Aντώνης Πριμηκύρης κ.α.

Χορεύουν: Eυγένιος Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Chaly Jennings, AndiKocaj, ArdiKocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Φοίβος Παπαδόπουλος,  Ολγα Πιλάκη, Διογένης Σκαλτσάς, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης

Εναρξη παραστάσεων: Nοέμβριος 2014
Η παράσταση θα παρουσιάζεται και πρωινές ώρες σε μαθητές και μαθήτριες.


Hermine Haslinger / Hermine Haslinger
Vienna Classic Orchestra

Η Βιεννέζικη ορχήστρα δημιουργήθηκε από βιρτουόζους και ενέπνευσε καλλιτέχνες με κοινό σκοπό να  συντηρούν και να διαβιβάζουν την ομορφιά της κλασικής μουσικής. Κάθε ορχήστρα έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Κάθε μαέστρος αποτελεί ένα μικρό μουσικό κόσμο μαζί με τους μουσικούς και το κοινό.
Όλα αυτά τα ταλέντα συναντήθηκαν στη Βιέννη και από τότε,  εκτός από  την τοπική Φιλαρμονική, έχουν συμμετάσχει  και στις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Η Vienna Classic Orchestra  έπαιξε σε μεγαλοπρεπείς συναυλιακούς  χώρους όπως: την Όπερα  της Βιέννης , το Olympia του Παρισιού , το Royal Albert Hall του Λονδίνου, καθώς  στην Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Τη συναυλία στο θέατρο Πάνθεον θα διευθύνει ο Daniel Kavatza ο οποίος έχει κατακτήσει το κοινό διεθνώς, εδώ και χρόνια.
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα αποτελείται από δύο μέρη. Το  πρώτο θα περιλαμβάνει  έργα του Mozart, και το δεύτερο  του Strauss. Η φημισμένη σοπράνο Judith  Halaz θα τραγουδήσει και στα δύο μέρη και θα εκτελέσει φημισμένα κομμάτια όπερας και των δύο συνθετών. Ενδιαφέρον μείγμα μεταξύ  παραδοσιακού  και σύγχρονου. Οι βιρτουόζοι της μουσικής μεταφέρουν το πνεύμα της Κεντρικής Ευρώπης και μελωδίες από τους πιο διάσημους συνθέτες.

Πάνθεον, στις 09 Δεκεμβρίου 2014. Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:00.


Οι καμπάνες του Edelweiss

Το Πάνθεον υποδέχεται στη σκηνή του τη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweiss». Η μουσική συναντά το θέατρο και αφηγούνται μια ιστορία για το πάθος και τον απαγορευμένο έρωτα, σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα,  με την ερμηνεία της Άννας Βίσση.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει: Μετά τη «Μάλα» και τους «Δαίμονες» , η νέα όπερα «Οι καμπάνες του Edelweiss» θα είναι μια ακόμη ευκαιρία  να επεξεργαστώ και να συνδιαλλαγώ με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και μουσικό κόσμο του  Νίκου Καρβέλα και να συνεργαστώ επί σκηνής με την Άννα Βίσση.

«Οι καμπάνες του Edelweiss» είναι μια όπερα που πραγματεύεται  μια μοιραία ιστορία πάθους και απαγορευμένου έρωτα , με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την γραφή του Νίκου Καρβέλα , μια γραφή έντονη , διεισδυτική και τολμηρή και στο θέμα της αλλά και στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας.

Με την  συνεργασία μας αυτή θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα μουσικό και θεατρικό όραμα για ένα είδος  παράστασης  με σύγχρονα μέσα που θα  αναδεικνύει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης και την αμείλικτη δύναμη του πάθους.

Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά με την βοήθεια των συνεργατών μας , την σύσταση ενός εξαιρετικού  θιάσου και την χρήση της υπέροχης σκηνής του «Πάνθεον» να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση στα όρια της εμπειρίας και να αναδείξουμε όλα τα δυναμικά στοιχεία του έργου.

Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2015.


Βίκτωρ/Βικτώρια

Το Βίκτωρ /Βικτώρια  έγινε  γνωστό από την  ταινία του Blake Edwards. Πρωτοπαίχθηκε το 1982 με την Julie Andrews και την υπέροχη μουσική του Henry Mancini ο οποίος και κέρδισε το βραβείο Οscar την ίδια χρονιά.

Μετά τη θεατρική του μεταφορά  το 1995 στο Broadway, οι κριτικοί  το ενέταξαν στα  πιο ενδιαφέροντα μιούζικαλ όλων των εποχών. Από τότε το Βίκτωρ Βικτώρια έχει κάνει αρκετές θεατρικές «διαδρομές». Πριν δύο χρόνια το έργο έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα  και επιτυχημένη παράσταση στο Λονδίνο με την Αnna Francolini. Στην Ελλάδα είναι η τρίτη φορά που ανεβαίνει.

Το Μάρτη του 2015, το θέατρο Πάνθεον πρόκειται να το παρουσιάσει σε μία μεγάλη θεατρική παραγωγή, με το Δημήτρη Λιγνάδη να σκηνοθετεί και να παρουσιάζει μέσα από αυτή τη σπιρτόζικη και συγκινητική ιστορία το μαγικό  κόσμο των καμπαρέ.

Τη Βικτώρια Γκραντ που  μεταμφιέζεται καθημερινά σε Βίκτορα Γκρανζίσκι και γίνεται σύντομα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Παρισιού, θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου. Τον γκέι ιμπρεσσάριο που την οδηγεί στο να γίνει ο Κόμης Γκρανζίσκι, υποδύεται ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τον αμερικανό γκάγκστερ από το Σικάγο που ερωτεύται παράφορα τη Βικτώρια, υποδύεται ο Αλέξης Γεωργούλης.

Τη μετάφραση έκαναν ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Σύλβια Λιούλιου.
Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση θα έχει ο Δημοσθένης Γρίβας. Τα κοστούμια θα σχεδιάσει ο Απόλλων Παπαθεοχάρης. Τα σκηνικά θα φιλοτεχνήσει η Εύα Νάθενα. Χορογραφίες: Chaly Jennings.
Το σχεδιασμό στους φωτισμούς θα έχει ο Σάκης Μπιρμπίλης. Τη φωνητική διδασκαλία θα κάνει η Λία Βίσση.

Πρεμιέρα στις 27 Μαρτίου 2015.