6 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε μέχρι το τέλος του μήνα

rocky-horror-show
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Καθώς φτάσαμε στα μισά του Οκτώβρη, ο θεατρικός χάρτης της Αθήνας μεγαλώνει όλο και περισσότερο και γίνεται ήδη εμφανές ότι και τη φετινή σεζόν ο αριθμός των παραστάσεων που θα ανέβουν θα σημειώσει ρεκόρ. Ας ρίξουμε μια ματιά στα must αυτής της περιόδου που καλό θα ήταν να προλάβετε μέχρι το τέλος του μήνα.

«Rocky Horror Show»

Υπόθεση: Η υπόθεση πραγματεύεται την περιπέτεια του Μπραντ και της Τζάνετ, ενός άρτι αρραβωνιασμένου νεαρού ζευγαριού, εκπροσώπων της πουριτανικής μεσοαστικής τάξης, που παγιδεύεται στον πύργο όπου ζει το εξωγήινο τραβεστί Φρανκ-ν-Φέρτερ με ένα τσούρμο εξωφρενικών υπηρετών. Εκεί γίνονται μάρτυρες της «δημιουργίας» του Ρόκι Χόρορ, ενός άντρα πλασμένου για να ικανοποιεί κάθε όρεξη του Φρανκ. Επιπλέον, το ζευγάρι γεύεται τις ηδονές της σεξουαλικής ελευθεριότητας, αλλά και τον τρόμο από τους αλλεπάλληλους φόνους. Μετά από τη νύχτα αυτή, «τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο».

Στο δια ταύτα: Το θρυλικό μιούζικαλ συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια και ανεβαίνει στη σκηνή του Rex σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, διαθέτοντας ένα λαμπερό καστ. Τζένη Θεωνά, Μάξιμος Μουμούρης και Νάντια Μπουλέ μεταξύ άλλων στους ρόλους και ο Γιώργος Μαζωνάκης ως αφηγητής συνθέτουν μια φαντασμαγορική παράσταση που σίγουρα θα συζητηθεί. Πολύ.

Πού: Στο Rex από τις 17 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. (Περισσότερα)

«Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή»

Υπόθεση: Το ζευγάρι Νίλος και Μηλίτσα συναντιούνται ερωτεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Ο φίλος του άντρα, ο Φίλων, προσπαθεί να εμποδίσει αυτό το γάμο προφητεύοντας την παράδοξη εξέλιξη και καταστροφή αυτής της οικογένειας μετά από μια περίοδο χαράς, ευτυχίας και ηδονής. Τρία περιφερειακά πρόσωπα παρακολουθούν την κεντρική ιστορία και σχολιάζουν. Ο διάλογος αυτός ανάμεσα σε τρεις φωνές Α, Β, και Γ, δίνει την αίσθηση ενός πειράματος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Στο δια ταύτα: Μετά το «Blasted», το θέατρο Πορεία παρουσιάζει ένα ακόμη έργο που οδηγεί τον θεατή στα άκρα. Πρόκειται για την «Ζάλη των ζώων πριν την σφαγή» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, με την Ειρήνη Δράκου στον πρωταγωνιστικό ρόλο να μη διστάζει να φέρει τις ερμηνείες της στα όρια.

Πού: Στο θέατρο Πορεία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. (Περισσότερα)

«Αίματα»

Υπόθεση: «Ο Δημήτρης Καλαφάτης, 40 περίπου ετών, σκίζει κατά λάθος το λαιμό του τον Ιούλιο του 1989». Ο ήρωας του Ευθύμη Φιλίππου, σαν άλλος Φιλοκτήτης, βλέπει την πληγή του να μην κλείνει, να κακοφορμίζει και να αφήνει τα αιμάτινα ίχνη της στο πουκάμισό του, στο μαξιλάρι του, στα σώματα της συζύγου και των παιδιών του. Γράφει γι’ αυτήν στον επιστήθιο φίλο του. Τα «Αίματα» είναι η αλληλογραφία των δύο ανδρών.

Στο δια ταύτα: Ο συν-σεναριογράφος του Γιώργου Λάνθιμου, Ευθύμης Φιλίππου ετοίμασε το πρώτο του θεατρικό έργο για την ομάδα Vasistas και ανέλαβε να το ανεβάσει στη Στέγη η ανατρεπτική σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη. Πρόκειται για μια παράσταση που πειραματίζεται τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη φόρμα και δικαιολογεί στο έπακρο το χαρακτηρισμό «πανκ ορατόριο για τις αγιάτρευτες ψυχές μας». Οι Vasistas λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι σε πίνακα του Νταλί και αυτή είναι η παράσταση του Οκτωβρίου που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

Πού: Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. (Περισσότερα) (Συνέντευξη με την Ελένη Βεργέτη των Vasistas)

Patroklos Skafidas
«Δεκαήμερο»

Υπόθεση: Μέσα από εκατό νουβέλες που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του γεμάτο έρωτα, ευφυΐα και ουμανισμό. Με όπλο τη ζωντάνια, την αμεσότητα και το χιούμορ, ο εμβληματικός Ιταλός συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Στο δια ταύτα: Η πιο πολυσυζητημένη περσινή παράσταση του Εθνικού επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» και αναζητά εκ νέου θεατές με ανοιχτά μυαλά και διάθεση να δεχτούν τον οργιαστικό λόγο του Βοκάκιου σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και δραματουργική επιμέλεια Λένας Κιτσοπούλου. Ο Χρήστος Λούλης και οι καλόγριες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) επιστρέφουν, με την Έλενα Τοπαλίδου να αντικαθιστά την Εύη Σαουλίδου μέχρι να τελειώσουν οι υποχρεώσεις της στα «Αίματα».

Πού: Στο Εθνικό Θέατρο. (Περισσότερα)

«Οδύσσεια»

Υπόθεση: Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος; Πέντε ηθοποιοί σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν. Κι όλα αυτά 75 εκατοστά από το έδαφος.

Στο δια ταύτα: Η «Οδύσσεια» των Patari Project είναι η δεύτερη δουλειά της Σοφίας Πάσχου μετά το «10 cm up» και τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικές κριτικές με ακόμη πιο μεγαλεπήβολα σχέδια, πειραματιζόμενη με τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Περιμένουμε μια διαφορετική παράσταση-εμπειρία που θα προκαλέσει όλες τις αισθήσεις μας.

Πού: Στο θέατρο Olvio για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. (Περισσότερα)

«Ανεπίδεκτη διόρθωσης»

Υπόθεση: Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεώτερης γενιάς Stefano Massini, ένας από τους πιο δραστήριους και ήδη αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς στη Δυτική Ευρώπη, συνθέτει ένα θεατρικό πάζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της.

Στο δια ταύτα: Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι ανανεωτικό να βλέπεις μια στο τόσο παραστάσεις που βασίζονται σε πρόσφατα γεγονότα της επικαιρότητας αντικατοπτρίζοντας την τωρινή πραγματικότητα. Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του πολιτικού έργου, η «Ανεπίδεκτη διόρθωσης» αποτελεί μια φρέσκια επιλογή στο θεατρικό χάρτη του φετινού Οκτωβρίου.

Πού: Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. (Συνέντευξη με την Τάνια Παλαιολόγου)

Γιάννης Μόσχος
[email protected]