Στις 30 Οκτωβρίου η πρεμιέρα για τη «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση

smurni-mou-agapimeni
ΤΡΙΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις της πολυαναμενόμενης παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση για τη Σμύρνη και την ιστορία της, γράφτηκε μετά από έρευνα πολλών ετών και καλύπτει την πιο  σημαντική ιστορικά περίοδο από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση, δημιουργεί μια μεγάλη παραγωγή για τη Σμύρνη, με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό από τη θρυλική πόλη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε υλικό από τα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία  σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται  για πρώτη φορά γνωστά στο  ευρύ κοινό,  μέσα από το έργο.

Το κείμενο περιγράφει, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, την ανεπανάληπτη ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Ιωνίας από την εποχή του Α’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι το τέλος της πόλης. Η πολιτισμική κοινωνία της Σμύρνης με τους Λεβαντίνους, Αρμένηδες, Τούρκους και Ρωμιούς, ο μαγικός τρόπος ζωής, η κουζίνα και η μουσική που συνδυάζουν αρμονικά τα στοιχεία όλων των εθνοτήτων αλλά και οι κρυφές δυσαρμονίες τους, περνούν μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων. Και φυσικά πίσω απ’ αυτές αποτυπώνονται η πολιτική ιστορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι πολιτικές βλέψεις που οδήγησαν στην καταστροφή της περίφημης πόλης.

Στην παράσταση συμμετέχουν πολλά γνωστά ονόματα του θεάτρου μαζί με τη σπουδαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα, που ειδικεύεται στη μουσική της Ιωνίας και συμμετέχει για πρώτη φορά ζωντανά σε θεατρική παράσταση. Η πρωτότυπη μουσική είναι του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη που έχει μελετήσει και αναβιώσει  τη μουσική παράδοση της Μικρασίας. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης διευθύνει ζωντανά  επί σκηνής την Εστουδιαντίνα με τραγουδιστές τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Σοφία Μέρμηγκα.

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο- Σκηνοθεσία:Μιμή Ντενίση. Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού.

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμετσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπαϊωάννου.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα  που αποτελείται από τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμηγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν  o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

Πληροφορίες: «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος. Πρεμιέρα: Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή  20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικά εισιτήρια: 35 ευρώ, 28 ευρώ, 21 ευρώ, 18 ευρώ και 14 ευρώ (θεωρείο), ομαδικά εισιτήρια (άνω των 20 ατόμων): 22 ευρώ, 16 ευρώ, 10 ευρώ (θεωρείο). Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ και ανέργους. Η προπώληση ξεκίνησε από τα εκδοτήρια του θεάτρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr, στο εκδοτήριο της Ticketservices - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) και τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα.