Δημήτρης Τικτόπουλος: «…επιτυχία είναι να έρχεσαι κοντά στα όνειρά σου…»

tiktopoulos
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο ερμηνευτής Δημήτρης Τικτόπουλος μιλά για τη ροκ όπερα «Alexander the Great»

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η ζωή του, από τη γέννηση έως τον θάνατό του, ζωντανεύουν στο πρόσωπο του Δημήτρη Τικτόπουλου, που ενσαρκώνει τον Μακεδόνα βασιλιά και μας μιλά για τη ροκ όπερα «Alexander the Great».

Επιχειρώντας για πρώτη φορά να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό και την ομογένεια μέσα από μια διεθνή περιοδεία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ανεβάζει τη μουσικοθεατρική αυτή υπερπαραγωγή, σε μουσική του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, ο οποίος συνυπογράφει και τη σκηνοθεσία με τον Γιάννη Βούρο, και  λιμπρέτο της Alexandra Charanis. Η δίωρη παράσταση θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους, στο Βασιλικό Θέατρο, από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου, την 31η Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Δύο ακόμα παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με ελεύθερη είσοδο, στις 29 και 30 Οκτωβρίου, και θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαΐου.

Πλαισιωμένος από δεκαμελή ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών, ο Δημήτρης Τικτόπουλος αναλαμβάνει τον ρόλο του μεγάλου στρατηγού, που σε ηλικία μόλις 33 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, και μιλά για την παράσταση, για τα όνειρά του και την επιτυχία.

Πώς θα περιγράφατε αυτό το πολλά υποσχόμενο μουσικοθεατρικό εγχείρημα;

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα παραγωγή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα έργα που παίζονται στο εξωτερικό.

Σε ποια γεγονότα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου εστιάζει το έργο;

Σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του. Από τη μία,  έχουμε τις μάχες που έχουν μείνει στην ιστορία, αφού, ακόμα και τώρα, προκαλούν εντύπωση οι στρατηγικές σκέψεις του. Από την άλλη, έχουμε τον άνθρωπο Αλέξανδρο. Πώς ήταν ο χαρακτήρας του, οι σχέσεις του με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους στρατιώτες του.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητάς του επιχειρεί να αναδείξει η παράσταση;

Δείχνει, κυρίως, την ανθρώπινη πλευρά του. Τη σχέση του με την οικογένειά του, το κατά πόσο τον επηρέαζε η καταγωγή του, που προερχόταν από τη γενιά του Ηρακλή και του Αχιλλέα, η ανατροφή και η διδασκαλία του από έναν μεγάλο δάσκαλο στην παγκόσμια ιστορία, τον Αριστοτέλη. Ακόμα, βλέπουμε τη σχέση που είχε με τους φίλους του. Αυτούς που μεγάλωσε μαζί τους και είχε ως στρατηγούς στο στράτευμά του. Τη σχέση του με τους στρατιώτες, που ήταν δίπλα τους σε κάθε στιγμή και πολεμούσε μαζί τους στην πρώτη γραμμή. Όλοι γνωρίζουμε τον Μέγα Αλέξανδρο ως τον μεγαλύτερο, ίσως, πολέμαρχο. Στο μουσικό ταξίδι του “Alexander the Great. Rock opera”, γνωρίζουμε τον άνθρωπο και τα όνειρά του.

Μέσα από την τριβή σας με τον χαρακτήρα του, ποια στοιχεία θαυμάζετε περισσότερο σε εκείνον;

Μια ανήσυχη ψυχή. Ένας άνθρωπος, που είχε παιδεία, όνειρα, θάρρος και ευρηματικότητα. Θαυμάζω την αγάπη, που είχε στους ανθρώπους γύρω του και τον σεβασμό του στα ήθη και τα έθιμα γενικότερα.

Πώς αισθάνεστε, που σας εμπιστεύθηκαν αυτόν τον σημαντικό ρόλο;

Και μόνο που προσπαθώ να ενσαρκώσω τον ρόλο αυτό, νιώθω συγκίνηση και δέος. Είμαι χαρούμενος και λειτουργώ με απόλυτη σοβαρότητα, για να αποδώσω στο μέγιστο και να κάνω περήφανους όσους παρακολουθήσουν την παράσταση, αλλά και τους ανθρώπους που με επέλεξαν για τον ρόλο.

Οι φωνητικές σας ικανότητες είναι δεδομένες και εντυπωσιακές. Πώς διαχειριστήκατε τις υποκριτικές απαιτήσεις αυτής της δουλειάς;

Το επίπεδο της παράστασης έχει υψηλές απαιτήσεις γενικότερα. Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια υποκριτικής, για να βελτιωθώ όσον αφορά στη δραματουργία του έργου. Σημαντικός παράγοντας, όμως, στη μελέτη μου, είναι ο κ. Βούρος και ο κ. Αθυρίδης, οι οποίοι με καθοδηγούν και μου μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Με αυτούς δίπλα μου, έχω καταφέρει και συνεχίζω να βελτιώνω τις ικανότητές μου, ώστε να μην υστερώ σε κανέναν τομέα.

Στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για το είδος της μουσικής που σας εκφράζει; Τι δυσκολίες έχετε συναντήσει;

Δυσκολίες υπάρχουν πολλές, αφού η ροκ σκηνή στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο μεγάλη, με την έννοια ότι ο κόσμος διασκεδάζει, κυρίως, με αλλά είδη της ελληνικής σκηνής.

Η επιτυχία θέλει κόπο, τρόπο ή και τα δύο, και σε ποια αναλογία;

Πρώτα από όλα, θέλει υπομονή. Για μένα, επιτυχία είναι να έρχεσαι κοντά στα όνειρά σου. Οπότε, για να έχεις επιτυχία, πρέπει πρώτα να έχεις όνειρα και να μην αφήνεις κανέναν να σου στερεί το δικαίωμα να ονειρεύεσαι. Μετά, βάζεις στόχο, κοπιάζεις και, τέλος, βρίσκεις τον τρόπο να φτάσεις κοντά στο όνειρό σου, στην επιτυχία.

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική: Κωνσταντίνος Αθυρίδης, λιμπρέτο: Alexandra Charanis, σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος - Κωνσταντίνος Αθυρίδης, σκηνικά: Γιάννης Μετζικώφ, κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου, χορογραφίες: Άσπα Φούτση, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, ιστορική επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Τζούνης, μετάφραση: Γεωργία Βεληβασάκη, βοηθοί σκηνοθετών: Άσπα Φούτση - Δελίνα Βασιλειάδη, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος - Βίκη Αλεξάκη, stage manager: Βίκη Αλεξάκη. Παίζουν: Δημήτρης Τικτόπουλος, Θωμάς Βλιαγκόφτης, Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, Γεωργία Βεληβασάκη, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ρούλα Μανισάνου, Νικίας Φονταράς, Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιώργος Φωκάς, Ντίνος Ψυχογιός, Απόλλων Δρικούδης, Χάρης Δούλκας, Βανέσσα Φωτακίδου, Αστέρης Πελτέκης, Δημήτρης Κυανίδης, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Νίκος Νικολαΐδης, Αρσένιος Γαβριηλίδης, Νίκος Καπέλιος, Χρύσα Ιωαννίδου,  Ελισάβετ - Μαρία Κοτίνη, Αρετή Βαλαβανοπούλου, Νόνικα Μαλκουτζή, Πάνος Ζώης, Ρίαννον Μόργκαν, Αναστασία Κωστοπούλου, Μελίνα Ντυπρέ, Σταυριάνα Παπαδάκη. Μουσικοί: Βαφείδης Νικόλαος: τύμπανα, Βλαχόπουλος Γιάννης: κιθάρες, Γερεμτζές Ιάσων: κρουστά, Ζιάκας Ανδρέας: κιθάρες, Καραγιαννακίδης Διαμαντής: πλήκτρα, Λάππας Δημήτρης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα - ούτι -  μπουζούκι, Πιπέρκος Μιχάλης: πνευστά, Τζούνης Κώστας: μπάσο, Φίλκας Φοίβος: πιάνο - συνθεσάιζερ.

Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο: πλατεία Λευκού Πύργου - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Τιμές εισιτηρίων: θεωρεία: 100 ευρώ, πλατεία: 50, 30 ευρώ, εξώστης: 20 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]