Vocal Point: «Είναι δυσκολότερο να αποδεχτείς τι είναι η φτώχεια αν δεν την έχεις βιώσει»

vocal-point
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η θεατρική ομάδα Vocal Point μας μιλά για την παράσταση «Bloom» που θα παρουσιαστεί στο Gazarte αυτή την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Tην Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του «Gazarte Goes Theater» το Gazarte παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Bloom», ένα έργο που αφορά στη φτώχεια  και βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Edinburg Fringe Festival 2014 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Μέσα από το «Bloom» η νεοσύστατη ομάδα Vocal Point προσπαθεί να εξετάσει ορισμένες από τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στην φτώχια και την εξαθλίωση. Το σενάριο βασίζεται σε δύο πραγματικές ιστορίες όπως αυτές αποκαλύφθηκαν στους ίδιους τους δημιουργούς της παράστασης κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους εργασίας στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων της  Γλασκόβης.

Ο Άντονι αφηγείται την ιστορία ενός τραγικού γεγονότος που επηρέασε τον ίδιο και την οικογένεια του, δείχνοντάς του τον δρόμο για μία ζωή δίχως σπίτι. Ο Μάικλ, ξεκινάει το ταξίδι του από το Νότιο L.A., περιπλανιέται στους δρόμους του Δουβλίνου και του Άμστερνταμ μέχρι να καταλήξει στη Γλασκόβη. Αφηγείται τις μάχες που δίνει για την σωματική και ψυχολογική του υγεία, την επαφή του με το έγκλημα και τα ναρκωτικά και τελικά τη ζωή πίσω από τα κάγκελα.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και επίκαιρη μορφή θεάτρου που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τη φτώχεια ως παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής μας που πρέπει να το αναγνωρίσουμε και την ίδια στιγμή να ξεχωρίσουμε την ανθρωπιά που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Το clickatlife.gr επικοινώνησε με τους Vocal Point και είχαν να μας πουν πολλά ενδιαφέροντ πράγματα για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τα συσσίτια στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να μοιραστείτε αυτές τις ιστορίες με τον κόσμο;

Νομίζω ήταν η ανθρωπιά που είδαμε στο εσωτερικό τους. Ήταν δύο άνδρες που ήταν εξίσου φυσιολογικοί με τον καθένα από εμάς, αλλά είχαν εξοστρακιστεί και ξεχαστεί από την κοινωνία ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Νιώσαμε ότι οι ιστορίες τους άξιζαν να τις διηγηθούμε και θέλαμε να εξαφανίσουμε το στίγμα για τους άστεγους και τους άπορους.

Πόσο σημαντικό είναι το θέατρο να συνδέεται άμεσα με την κοινωνική πραγματικότητα;

Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κατανοουμε ότι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο θέατρο για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, αλλά η ζωντάνια του θεάτρου το καθιστά τέλειο όχημα για να επηρεάσει συνειδήσεις και ακόμη να ενθαρρύνει την αλλαγή. Είναι λιγότερο εύκολο να αποδράσεις από αυτό που παρακολουθείς στη σκηνή σε σχέση με αυτό που βλέπεις στην οθόνη, και έτσι είναι τέλειο μέσο για τη διάδοση μηνυμάτων και την αλλαγή του τρόπου σκέψης των ανθρώπων.

Είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις τον κόσμο σε ζητήματα φτώχειας ή είναι κάτι που το καταλαβαίνεις πραγματικά μόνο όταν το αντιμετωπίσεις προσωπικά ο ίδιος;

Είναι δυσκολότερο να αποδεχτείς τι είναι πραγματικά η φτώχεια αν δεν την έχεις βιώσει. Το παράθυρο που αποκτήσαμε στις ζωές των ανθρώπων στο συσσίτιο μας έδειξε πόσο αδύνατη είναι η ζωή για αυτούς. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκπαιδεύσεις τον κόσμο όταν η εστίαση στους εξαθλιωμένους είναι αρκετά περιορισμένη. Αν και είναι κάτι που αναφέρεται σποραδικά στις ειδήσεις, δεν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε αυτό από τα ΜΜΕ.

Στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι πολύ ευοίωνη. Από την εμπειρία σας και τις ιστορίες που συναντήσατε, τι θα συμβουλεύατε όσους ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση και δε θα θέλαμε να επιβάλουμε κάτι σε οποιονδήποτε σαν να είμαστε ανώτεροι, αφού δεν έχουμε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση εμείς οι ίδιοι. Θα έλεγα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που μπορούν να βρουν, από την οικογένεια μέχρι το κράτος.

Η αποδοχή της κατάστασης είναι ένας τρόπος να βγεις από αυτή ή έτσι δημιουργείται ένας κύκλος κοινωνικής ταμπελοποίησης και μένεις κολλημένος για πάντα;

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ένα άτομο να αλλάξει τη ζωή του, ειδικά όταν έχει την υποστήριξη από μέρη όπως τα συσσίτια. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φτώχεια είναι μεταδοτική. Δεν έχει να κάνει με τα ναρκωτικά ή τα προνόμια ή με ανθρώπους που είναι τεμπέληδες. Έχει να κάνει με ανθρώπους που δεν έχουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη από το κράτος που θα τους δημιουργήσει αυτή την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους προς κάτι καλύτερο.

Πώς νιώθετε να παρουσιάζετε την παράσταση μακριά από την πατρίδα σας;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ερμηνεύουμε μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό κοινό, ειδικά στην Ελλάδα όπου η φτώχεια και η ανεργία αποτελούν μάστιγα αυτή τη στιγμή. Μας ενδιαφέρει να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε θέατρο που καταπιάνεται με ζητήματα που μας απασχολούν. Δε θέλουμε να παγιδευτούμε από ένα συγκεκριμένο στυλ ή θέμα, αλλά κάλλιστα μπορεί να ασχοληθούμε με ιστορίες σχετικά με τη φτώχεια ξανά, καθώς είναι τόσο πιεστικό θέμα για εμάς και υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πρέπει να αποδεχτούν πως υπάρχει.

Πληροφορίες: «Bloom» των Vocal Point, Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι. Ώρα έναρξης: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: A ζώνη: 20 ευρώ, Β ζώνη: 15 ευρώ, Όρθιοι: 10 ευρώ. Ταμείο: A ζώνη: 23 ευρώ | Β ζώνη: 18 ευρώ, Όρθιοι: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και τηλεφωνικά στο 11876. Online sales: www.public.gr και www.viva.gr.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]