Θεοδώρα Τζήμου: «…Οφείλουμε να αλλάξουμε πρότυπα και στάση ζωής…»

tzimou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου μιλά για την παράσταση «Γυναίκα και λύκος»

Αρνούμενη μια άνευρη, καθώς πρέπει ζωή, αφήνοντας έναν πετυχημένο(;) γάμο, μια λαμπρή καριέρα και ψάχνοντας την αληθινή της φύση, τον έρωτα και τα όρια της, η ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου μεταμορφώνεται σε… λύκο, και μας μιλά για την παράσταση «Γυναίκα και λύκος».

Σαν μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα, το έργο της Έλενας Πέγκα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για 5 μόνο παραστάσεις, από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Η Θεοδώρα Τζήμου ερμηνεύει την ηρωίδα αυτού του σκοτεινού ψυχαναλυτικού θρίλερ, που στήνεται σε έναν ακραίο εικαστικό κόσμο, αμφισβητώντας τα όρια της πραγματικότητας, και μιλά για το έργο και για την ευκαιρία να αλλάξουμε στάση ζωής.

Ξαφνικά, μια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου εγκαταλείπει τη ζωή της. Τι την έχει εξαγριώσει και γιατί καταφεύγει στο ένστικτο, για να βρει την ευτυχία;

Η γυναίκα ερωτεύεται και εγκαταλείπει αυτό, που λέμε κανονικότητα, για να βιώσει την απόλυτη ελευθερία - την άγρια ευτυχία. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας την εξαγριώνει και την οδηγεί σε υπαρξιακές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ακυρώσει τη - μέχρι τώρα, συμβατικά χτισμένη - ζωή της, για να αγγίξει τα όρια του ενστίκτου, του ζώου, με έναν τρόπο και σε έναν τόπο, όπου οι αισθήσεις υπερισχύουν της λογικής.

Η γυναίκα φεύγει, η συμπεριφορά της αλλάζει, το ίδιο και οι επιθυμίες της: «Να ήμουν ζώο, στα τέσσερα. Να γίνω ζώο…» λέει κάποια στιγμή. Ποιες αλήθειες ανακαλύπτει για τον εαυτό της στη διάρκεια του έργου;

Η γυναίκα δοκιμάζει. Θέλει να βρεθεί σε περιοχές ανεξερεύνητες, για να βιώσει αυτό, που εκείνη ονομάζει ευτυχία. Στα πλαίσια των δοκιμών της, στο ταξίδι της αυτό, έρχεται σε επαφή με πρόσωπα - οδηγούς, οι οποίοι ψάχνουν τη δική τους αλήθεια. Τους πετυχαίνει, λοιπόν, σε μια στιγμή αναζήτησης. Μέσω αυτών, η γυναίκα μυείται σε ένα ταξίδι εκτός ορίων. Το ταξίδι αυτό την φέρνει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Οικοδομεί από την αρχή την ίδια της την ύπαρξη, δοκιμάζοντας τα όριά της με κάθε πρόσωπο που συναντά.

Καθώς αφήνει πίσω της έναν στρωμένο γάμο και μια καριέρα, η ηρωίδα μεταμορφώνεται… γίνεται λύκος. Μήπως, έτσι, συνδέεται με τη φύση και την ίδια τη ζωή, περνώντας από την απάθεια στο πάθος;

Για τη γυναίκα, η ευτυχία έχει αγριότητα, επικαλείται την έννοια του ενστίκτου, των αισθήσεων, της φύσης, ψάχνει τη σύνδεση μεταξύ αυτού που είναι και αυτού που θα ήθελε να είναι. Επικαλείται την έννοια του ζώου. Ναι, μάλλον έτσι, μπαίνει από την απάθεια στο πάθος.

Η μεταμφίεση φέρνει τη γυναίκα εκτός ορίων; Τι μαθαίνει ο θεατής από αυτό; Τι μαθαίνετε εσείς προσωπικά;

Η γυναίκα δοκιμάζει συνέχεια, σπάει κανόνες και όρια, που της έχουν κοινωνικά επιβληθεί. Φτάνει σε σημείο να σκοτώσει κάποιον, μια αποτρόπαια πράξη, για την οποία, όμως, δεν τιμωρείται και ούτε την έχει προσχεδιάσει. Η ίδια, λοιπόν,  αυτοπαγιδεύεται μέσα σε αυτό το παιχνίδι δοκιμών. Προσωπικά, αν μπορώ να μάθω κάτι από αυτό, είναι ότι οι δοκιμές μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες, όταν βρεθείς σε μια επί της ουσίας συνθήκη, που δεν γνωρίζεις τα όρια της.

Το παιχνίδι της μεταμφίεσης λυτρώνει και αποκαλύπτει μυστικά, ακόμα και σε μας τους ίδιους;

Το παιχνίδι της μεταμόρφωσης διευρύνει τα όρια του παιχνιδιού. Άρα, με αυτήν την έννοια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.

STEFANOS PAPACHRISTOU
Υπάρχει για σας κάτι σήμερα, που αξίζει να παθιαστεί κανείς, να το πιστέψει και να εγκαταλείψει τα πάντα;

Προσωπικά, δεν ξέρω αν συμφωνώ με το “εγκαταλείπω τα πάντα”, όσο με το “συνθέτω τα πάντα”, γύρω από αυτό που αξίζει να παθιαστώ.

Ζούμε μια κρίση αξιών. Μήπως είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό και, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, να αλλάξουμε πρότυπα και στάσεις ζωής;

Νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Οφείλουμε να αλλάξουμε πρότυπα και στάση ζωής, γιατί, αλλιώς, δεν θα μετακινηθούμε ποτέ.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου, μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης, σκηνογραφία: Valentino Marengo, κοστούμια: Τέλης Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Δεμέστιχα, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κεσσίδης. Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Νικόλας Χανακούλας, Λένα Δροσάκη, Ελίνα Ρίζου,
Βασίλης Μαργέτης, Περικλής Γιώργος Φωκιανός, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320 (ώρες ταμείου: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα και Τρίτη: 21:00, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ. Προπώληση: ταμείο  θεάτρου, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και  dithepi.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]