Οι «Βρικόλακες» του Ίψεν στο θέατρο Διθύραμβος

brikolakes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το θέατρο Διθύραμβος παρουσιάζει φέτος τον χειμώνα το εμβληματικό έργο του μεγάλου Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ίψεν, «Βρικόλακες».

Οι Βρικόλακες, είναι ότι σάπιο, σκουριασμένο και υποκριτικό δυναστεύει τους εαυτούς μας αλλά και την κοινωνία μας. Είναι η εμμονή στη διατήρηση των προσχημάτων, της ηθικολογίας αλλά και της φήμης (της εικόνας θα λέγαμε σήμερα), που με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν στο ψέμα και την υποκρισία.

Και ταυτόχρονα επιτρέπουν στην κοινωνία και την κοινή γνώμη, να εισβάλουν στην προσωπική μας ζωή, με αποτέλεσμα να ζούμε τη ζωή των «άλλων» και όχι τη δική μας.

Οι Βρικόλακες είναι τα φαντάσματα του καθήκοντος, του χρέους και των πρέπει, που προκύπτουν είτε από θρησκευτικές ενοχές είτε από  κοινωνικές φοβίες, και στοιχειώνουν κάθε σχέση της ζωής μας. Είναι αυτό που θα κληρονομήσει η νέα γενιά από την προηγούμενη.

Όμως ο ελεύθερος άνθρωπος, μάχεται για την αλήθεια. Όταν όμως έχεις συνηθίσει να ζεις τόσα χρόνια στο σκοτάδι και συναντήσεις την αλήθεια καταπρόσωπο, το φως είναι εκτυφλωτικό. Και τότε γίνεται αμφίβολο αν αυτό το φως θα σε φωτίσει ή θα σε τυφλώσει.

Η σκηνοθεσία και η σκηνική απόδοση, είναι της Έφης Νιχωρίτη, η οποία ερμηνεύει και τον ρόλο της κας Άλβινγκ. Στον ρόλο του πάστορα Μάντερς ο Τάσος Ράπτης. Όσβαλντ ο Σάββας Πετρίδης,  Έγκστραντ ο Γιώργος Μπιζμπιρούλιας, και Ρεγγίνα η Αγγελική Γιαννοπούλου.
Σκηνικά – κοστούμια Φαίη Μιχαήλ.  Tη μουσική επιμέλεια υπογράφει η Δήμητρα Μαστορίδου και τους φωτισμούς η Letta  Glans.

Πληροφορίες: «Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, πλατεία Αγίας Λαύρας, Μαρούσι. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι). Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά.