6 παραστάσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων

melodia-tis-eutuxias
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα Χριστούγεννα είναι ιδανική περίοδος για να πάτε θέατρο. Είτε με όλη την οικογένεια είτε απλά με το ταίρι σας, ίσως είναι η εποχή που ως τρόπος διασκέδασης είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτές τις μέρες οι ηθοποιοί βαράνε… υπερωρίες με διπλές παραστάσεις και προσθήκες για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εμείς για να διευκολύνουμε το έργο σας, επιλέξαμε 6 παραστάσεις που πιστεύουμε ότι θα καλύψουν όλα τα γούστα.

«Η Μελωδία της Ευτυχίας»

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Αυστρία του 1930. Μια νεαρή και γεμάτη ζωντάνια κοπέλα η Μαρία (Νάντια Κοντογεώργη)  έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι και φιλοδοξεί να γίνει μοναχή. Το ανήσυχο πνεύμα της όμως καθώς και η βαθιά αγάπη της για τη μουσική  την εμποδίζουν να υπακούσει τους μοναστηριακούς κανόνες. Η Ηγουμένη του μοναστηριού στην προσπάθεια της να καταλάβει τι πραγματικά θέλει η Μαρία, την στέλνει ως γκουβερνάντα στο σπίτι του Πλοιάρχου Γκεόργκ Φον Τραπ (Άκης Σακελλαρίου) που, μετά το θάνατο της γυναίκας του, έχει μόνος του την φροντίδα των 7 παιδιών του. Ο Τραπ συμπεριφέρεται στα παιδιά του όπως στο πλήρωμα των πλοίων που διοικεί με αποτέλεσμα αυτά να έχουν γίνει απείθαρχα. Τα παιδιά γοητεύονται από την υπομονετική, γλυκιά και χαρούμενη Μαρία. Η μουσική αρχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους και το σπίτι του πλοιάρχου γεμίζει τραγούδια, φωνές και χαρά. Ο στενός φίλος της οικογένειας Μαξ Ντετ Βάιλερ (Αργύρης Αγγέλου) εντυπωσιάζεται από τις μουσικές δυνατότητες των παιδιών και τους κανονίζει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις. Ο πλοίαρχος επιστρέφει σε ένα από τα ταξίδια του έχοντας στο πλευρό του την Βαρώνη Ελσα Σρέντερ (Ζέτα Δούκα) και ανακοινώνει πως πρόκειται να την παντρευτεί. Η προοπτική του επερχόμενου γάμου κάνει τον πλοίαρχο και την Μαρία να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Η ιστορία θα τέλειωνε με ένα παραδοσιακό happy ending  αν δεν μεσολαβούσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστρία είναι έτοιμη να υποταχθεί στη ναζιστική Γερμανία και ο πλοίαρχος καλείται να πολεμήσει στο ναυτικό.

Στο δια ταύτα: Με 5 Όσκαρ, ρεκόρ εισπράξεων στα ταμεία και προβολών στην τηλεόραση, «Η Μελωδία της Ευτυχίας» είναι ένα έργο που μιλά σε παγκόσμια γλώσσα αφού όλοι μεγαλώσαμε με την ταινία με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ. Και μπορεί να γνωρίζουμε απ’ έξω και ανακατωτά την υπόθεση η οποία πλέον έχει αναχθεί σε κάτι συλλογικό, με ευχαρίστηση πάντως θα ξαναβλέπαμε το μιούζικαλ στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου και με ένα θίασο-κράχτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Νομίζουμε είναι και η παράσταση που ταιριάζει περισσότερο με το κλίμα των Χριστουγέννων.

Πού: Στο θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5. (Περισσότερα)

«Scooby Doo – Το Μυστήριο της Πυραμίδας»

Υπόθεση: O Scooby Doo, ο Shaggy, ο Fred, η Velma και η Daphne ταξιδεύουν στην Αίγυπτο για να εξιχνιάσουν το μυστήριο που κρύβεται στην Πυραμίδα του Φαραώ Χατσεπσούτ και να τα βγάλουν πέρα με Μούμιες αλλά και με τον θυμωμένο Φαραώ.

Στο δια ταύτα: Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Scooby Doo και την παρέα του, αφού όλοι έχουμε λίγο-πολύ παρακολουθήσει ως παιδιά τις περιπέτειές του. Εμείς έχουμε μάθει ότι κανένα τέρας δεν είναι αληθινό και ότι από πίσω τους κρύβονται πάντα οι άνθρωποι, ωστόσο αξίζει να μεταλαμπαδεύσετε αυτή τη γνώση και στα παιδιά σας. Και στην τελική μπορείτε απλά να τα χρησιμοποιήσετε ως αφορμή για να παρακολουθήσετε το αχτύπητο δίδυμο του Scooby Doo και του Shaggy και πάνω στο σανίδι.

Πού: Στο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5. Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων: 23/12 - 26/12 - 27/12 & 1/1 - 3/1 -5/1 - 6/1: 12.00, 25/12 - 28/12 - 29/12 - 30/12 & 2/1 – 4/1 : 12.00 και 15.00 (Περισσότερα)

«Οι Ηλίθιοι»

Υπόθεση: Δύο αιώνες πριν, ο κόμης Γιουσέκεβιτς (Ορφέας Παπαδόπουλος) έχει ρίξει στους κατοίκους του χωριού την κατάρα να γεννιούνται και να πεθαίνουν ηλίθιοι, θέλοντας έτσι να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του, ο οποίος αυτοκτόνησε επειδή τον απαρνήθηκε η Σοφία Ζουμπρίτσκι εξαιτίας της αγραμματοσύνης του. Η κατάρα θα σπάσει μόνο αν μια απόγονος Ζουμπρίτσκι, παντρευτεί απόγονο Γιουσέκεβιτς. Δάσκαλοι οι οποίοι αναλαμβάνουν υπηρεσία στο χωριό, έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μορφώσουν τους κατοίκους και να λύσουν την κατάρα αλλά μάταια. Μέχρι που φθάνει στο χωριό ο νέος δάσκαλος, Λέων Τολτσίνσκι (Νίκος Κουρής), ο οποίος ερωτεύεται τη νεαρή απόγονο, Σοφία Ζουμπρίτσκι (Τζένη Θεωνά) και βάζει στόχο να τη μορφώσει σε μια μέρα. Διορία την οποία δίνει ο απόγονος των Γιουσέκεβιτς, Γκρέγκορ.

Στο δια ταύτα: Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί το έργο του Νιλ Σάιμον έχοντας στη διάθεσή του ένα λαμπερό θίασο και αν και θεωρητικά η παράσταση απευθύνεται στα παιδιά, το βέβαιο είναι ότι θα περάσουν πολύ καλά και οι μεγάλοι. Ό,τι πιο κοντινό σε γεμάτη νοήματα ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney θα δείτε αυτή την εποχή στο θέατρο.

Πού: Μεσημέρια στο θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4. Πρόγραμμα εορτών: Από την Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014 έως την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 καθημερινές παραστάσεις στις 12:00, εκτός της 31/12 και της 7/1. (Περισσότερα)

«Φον Δημητράκης»

Υπόθεση: Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα στην Κατοχή βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει Υπουργός, συνεργαζόμενος όμως με τους Γερμανούς. Μέσα όμως στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του σε αντίθεση με εκείνον αποτελείται από πατριώτες, ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα, και αγωνιστής ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’ όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες στο βουνό πίσω από την πλάτη του. Ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα, μέχρι που έρχεται η στιγμή να πάρει μία μεγάλη απόφαση.

Στο δια ταύτα: Το κλασικό έργο του Δημήτρη Ψαθά παραμένει επίκαιρο 70 σχεδόν χρόνια μετά και αν αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, δίνει την ευκαιρία στον Πέτρο Φιλιππίδη να ανεβάσει για δεύτερη σεζόν μια καθόλα επιτυχημένη μεταφορά του. Η παράσταση συνδυάζει το γέλιο με σημαντικά μηνύματα για την ατελείωτη δίψα για εξουσία και ο Φιλιππίδης βρίσκεται σε μεγάλα κέφια καθιστώντας την ψυχαγωγία σας εγγυημένη.

Πού: Στο θέατρο Μουσούρη, πλ. Καρύτση 7. Εορταστικό πρόγρμμα παραστάσεων: Πέμπτη 25/12 21:00, Παρασκευή 26/12 18:00, 21:15, Σάββατο 27/12 & Κυριακή 28/12 18:00 και 21:15, Πέμπτη 1/1 21:00, Παρασκευή 2/1 21:00, Σάββατο 3/1 & Κυριακή 4/1 18:00 και 21:15, Δευτέρα 5/1 Αργεί, Τρίτη 6/1 19:30. (Περισσότερα) (Η κριτική μας)

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια»

Υπόθεση: Πρόκειται για μία διασκευή του Νίκου Μαστοράκη, πάνω στα «Κόκκινα Φανάρια»  του Αλέκου Γαλανού.  Ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα. Ένα έργο αφιερωμένο στους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Στο δια ταύτα: Αν ενοχλείστε εύκολα από τις βωμολοχίες ή το γυμνό και περιμένετε να δείτε μία κατά γράμμα μεταφορά του έργου του Αλέκου Γαλανού, τότε μάλλον αυτή η παράσταση δεν είναι για εσάς. Έτσι όμως θα χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια ατμοσφαιρική και εξοντωτικά συναισθηματική παράσταση με ευρηματική σύγχρονη σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Νίκος Μαστοράκης αναζητά ωμό ρεαλισμό και ανοίγει το κάδρο ώστε να χωρέσουν μέσα και οι πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1950. Απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικο κοινό, αν έχετε βαρεθεί τη με το ζόρι χαρά των εορτών και ψάχνετε κάτι διαφορετικό.

Πού: Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32. (Περισσότερα) (Η κριτική μας)

«Κατερίνα»

Υπόθεση: Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

Στο δια ταύτα: Κατά τον γράφοντα αυτή είναι η παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα αυτή την εποχή και αν δε με πιστεύετε, μιλάνε τα sold out ακόμη και στην προβολή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το βιωματικό-αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κορτώ τυχαίνει μιας έξυπνης και λιτής σκηνοθεσίας από τον Γιώργο Νανούρη, με τον Λόλεκ να σιγοντάρει μουσικά την Λένα Παπαληγούρα που πετυχαίνει ίσως την ερμηνεία της χρονιάς. Το συναίσθημα που βγαίνει είναι πέρα ως πέρα αληθινό και αν αγαπάτε πραγματικά το θέατρο φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα τα εισιτήριά σας για την παράσταση που παίζεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα με τη ζήτηση να είναι μεγάλη.

Πού: Στο θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7. (Περισσότερα) (Η κριτική μας)

Γιάννης Μόσχος
[email protected]