Νικολέτα Ξεναρίου: «Οι νέοι καλλιτέχνες είναι παθιασμένοι, ορεξάτοι και αθώοι»

nikoleta-ksenariou
ΤΡΙΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η χορογράφος και σκηνοθέτιδα Νικολέτα Ξεναρίου μας μιλά για την παράσταση «Τα μάγια της Πεταλούδας».

«Τα μάγια της Πεταλούδας» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και αυτή την εποχή παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο με τη μορφή μιούζικαλ.

Η χορογράφος Νικολέτα Ξεναρίου σκηνοθετεί 17 νέους ηθοποιούς σε μια παράσταση που απευθύνεται σε νέους κάθε ηλικίας, αλλά και σε όσους αναζητούν το ονειρικό στοιχείο στο θέατρο.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την Νικολέτα Ξεναρίου η οποία μας έλυσε όποιες απορίες μπορεί να είχατε για την παράσταση.

Η παράσταση συνδυάζει ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδι. Τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει;

Να περιμένει ζωντάνια, αμεσότητα, καλοκουρδισμένο θίασο, ποίηση σε δράση!

Πώς είναι να κάνεις θέατρο με νέους που απευθύνεται σε νέους; Υπάρχει κάτι απελευθερωτικό σε όλη τη διαδικασία;

Ναι, υπάρχει. Οι νέοι καλλιτέχνες είναι παθιασμένοι, ορεξάτοι και αθώοι. Αναζητούν θεατές με ανοιχτή καρδιά, νέους όλων των ηλικιών χωρίς προκαταλήψεις. Ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει ελεύθερα η δημιουργία.

Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά το έργο απέτυχε παταγωδώς αλλά σήμερα θεωρείται κλασικό. Τι πιστεύετε πως ήταν αυτό που το δικαίωσε στο πέρασμα των χρόνων;

Απορώ για την αποτυχία του... Τα ζητήματα που θίγει είναι διαχρονικά. Η ολότητα της φύσης, το κοινωνικό κατεστημένο που διαταράσσεται απρόσμενα, η ανάγκη για έρωτα, για ποίηση, για υπέρβαση. Ίσως να ωρίμασε η ανθρωπότητα...

Τι νότα αφήνει το έργο στο τέλος του; Μια αισιοδοξία από τα θετικά μηνύματα ή μια γλυκόπικρη γεύση σε συνδυασμό με τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση και το αναπόδραστο του θανάτου.

Το έργο ορίζεται από τον ίδιο τον δημιουργό του, ήδη από τον πρόλογο, ως σκοτεινή κωμωδία. Η γεύση είναι γλυκόπικρη, αλλά κατά τη γνώμη μου ο έρωτας αποτελεί ύψιστη αξία ακόμη κι αν δεν έχει ανταπόκριση. Αυτός μας δονεί, μας μετακινεί, μας οδηγεί στην υπέρβαση. Το μήνυμα τελικά είναι θετικό. Ζήσε έτσι, με τον έρωτα οδηγό, γιατί το αναπόδραστο του θανάτου παραμένει.

Ο Λόρκα έβλεπε τον εαυτό του μέσα από τον Σκαθαράκο. Θα λέγατε πως ταυτίζεστε περισσσότερο με το χαρακτήρα του Σκαθαράκου ή της Πεταλούδας;

Με του Σκαθαράκου, τελείως! Αναζητώ Πεταλούδες κι ας πεθάνω.

Η ονειροπόληση του Λόρκα βρίσκει χώρο για να αναπνεύσει σήμερα;

Ναι, σήμερα όπως και πάντοτε. Η ονειροπόληση αναπνέει από τη φύση της, η ονειρο-πώληση ασφυκτιά..

Τι είναι αυτό που ζητάτε και αυτό που θέλετε να αποκομίζετε από το θέατρο;

Ζητώ επικοινωνία, τροφή για σκέψη, εξέλιξη.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Τώρα που απαντώ σ' αυτήν την ερώτηση περιμένω τη συνεργάτιδά μου, Μαρία Μαυρίδου, για πρόβα στο στούντιο 77 στην Αίγινα. Δουλεύουμε από τις αρχές του 2014 για ένα εγχείρημα-παράσταση που βασίζεται στον ελεύθερο συνειρμό. Ονομάζεται “Harmony Between Two Deaths” και θα παρουσιαστεί στο τέλος Iανουαρίου στην Αθήνα. Πρόκειται για ντουέτο αυτοσχεδιασμού με εργαλεία τη φωνή και το σώμα σε ακραία επίπεδα εγρήγορσης. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και η έρευνά μας θα αποκαλύπτεται στο κοινό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου. Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης. Σκηνοθεσία: Νικολέτα Ξεναρίου. Δραματουργική Επεξεργασία: Κωστής Καπελώνης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά- Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου. Μουσική Διδασκαλία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου. Β. Σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά.

Παίζουν οι: Χριστίνα Απαννά, Άννα-Μαρία Βέλλη, Βαγγέλης Γαβριήλ, Μαρτίνα Δημοπούλου,  Ισμήνη Κακούρα Βαρακλή, Άρης Κανέλλος, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Μαρία Καρύδη, Ζωή Κατσαμάνη, Νίκος Κουρνιάτης, Χριστίνα Μαριάνου, Εμα Μαυρέλη, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Μάριος Ράμμος, Άννα Χανιώτη, Βαρβάρα Χριστοφή.

Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, μεταλλόφωνο), Θεοδόσης Άγγελος Σμυρνιός (κρουστά), Παύλος Παυλίδης (ακορντεόν).

Πληροφορίες: «Τα μάγια της Πεταλούδας» στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 18:00 και κάθε Κυριακή στις 15:00. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο τηλ: 6973496178 (Μαντώ Κεραμυδά) και e-mail: [email protected]. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Προπώληση: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]