Τα παρασκήνια του «Βυσσινόκηπου» στο θέατρο Θησείον

bussinokipos-paraskinia
ΤΡΙΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

«Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» ονομάζεται η νέα δουλειά της ομάδας MeWe της Κατερίνας Μπερδέκα μετά το «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Γ. Μαρή και τον «Κροκόδειλο» του Φ. Ντοστογέφκσι. Η παράσταση ανεβαίνει στις 7 Μαρτίου 2015 στο φουαγέ του θεάτρου Θησείον, ένα θεάτρο για τις τέχνες.

«Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, λοιπόν. Και ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο «Βυσσινόκηπος» και από μόνιτορ ακούμε μικρά κομμάτια του σπουδαίου κειμένου, στο φουαγέ, όπου θα παίζεται και η παράσταση, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου.

Ο χρόνος μετριέται με όρους των παρασκηνίων. Ξημερώματα πριν την πρεμιέρα, η πρεμιέρα, η επίσημη, πριν τα Χριστούγεννα, Τετάρτη απογευματινή, Σάββατο διπλή, βραδινή, στήσιμο σκηνικού, τα γενέθλια της Μαρίνας, του Βασίλη, της Άννας, η αναγγελία ενός θανάτου, ενός ακόμα, ενός ακόμη, η αντικατάσταση, όταν ο Χρήστος ερωτεύτηκε την Άννα, όταν ο Στέργιος τσακώθηκε με τον Φοίβο, όταν ο παραγωγός κάλεσε το προσωπικό να τους μιλήσει. Η διαδοχή θεατρικών ordino που μετρούν με άλλους όρους τον χρόνο και καθορίζουν τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι του θεάτρου, απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους, αδυνατούν να αντιληφθούν τις ομοιότητες του σπουδαίου κειμένου με τη δική τους ζωή, μέχρι που η πραγματικότητα ενώνει βίαια τους δυο κόσμους…

Η ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα. Κείμενο: Στράτος Σωπύλης, Κατερίνα Μπερδέκα. Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φαίδων Καστρής, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραίτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης.

Στην παράσταση ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχωφ σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Στα αποσπάσματα ακούγονται οι φωνές των σκηνοθετών: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννης Καλαβριανός, Λίλλυ Μελεμέ, Γιάννης Μόσχος, Γιάννης Σκουρλέτης, Τάκης Τζαμαργιάς, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη, και της stage manager Μαρίας Κακάρογλου.

Πληροφορίες: «Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» στο θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο. Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 7 Μαρτίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 23:45, Κυριακή 22:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567, Online: www.ticketservices.gr, Προπώληση εισιτηρίων και στα Καταστήματα Forthnet. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά.