Αργύρης Ξάφης: «Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος για το ροκ αλλά το ψάχνουμε συνέχεια»

arguris-ksafis Patroklos Skafidas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο Αργύρης Ξάφης μας μιλά για την παράσταση «Mojo».

Το rock ‘n’ roll καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Πόρτα με τον Θωμά Μοσχόπουλο να ανεβάζει το «Mojo» του Τζεζ Μπάτεργουερθ, έργο βασισμένο σε μια συζήτησή του με τον μάνατζερ και μέντορα των Sex Pistols, Μάλκολμ Μακ Λάρεν. Πρόκειται για ένα οξύ θρίλερ με γλώσσα που δε λογίζει καθωσπρεπισμούς και με μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Με αυτό τον τρόπο κλείνει και ο κύκλος παραστάσεων «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα» που παρουσίασε αυτή τη σεζόν το θέατρο (προηγήθηκαν τα «Σλάντεκ» και «Λίλιομ»).

Ένα από τα έξι κακά αγόρια της παράστασης είναι ο Αργύρης Ξάφης, τον οποίο στο έργο συναντάμε στο ρόλο του Μίκυ. Η πορεία του τα τελευταία χρόνια τον έχει φέρει στην πρώτη «γραμμή του πυρός» και εδώ έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι διαφορετικό, το οποίο αναμένεται να διασκεδάσουν τόσο οι ηθοποιοί όσο και το κοινό από κάτω. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί του για όσα ζητήματα προκύπτουν από την παράσταση, αλλά και για να μάθουμε κατά πόσο τελικά η αλήθεια βρίσκεται... στους Sex Pistols.

Τι είναι αυτό που εντάσσει το έργο στην κατηγορία «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα»;

Το ότι είναι αυτό ακριβώς! Μια παρέα αγοριών με παράξενα ονόματα χωμένα στα ναρκωτικά το παράνομο σεξ και το έγκλημα. Ο Σουήτς, ο Ποτς, ο Μπέμπης, ο Μίκυ, ο Σκίνυ και ο Σίλβερ Τζώνι.

Είναι κάπως απελευθερωτικό για αλλαγή να συμμετέχεις σε μια παράσταση μόνο με άνδρες και γεμάτη μπινελίκια;

Απόλυτα! Το μόνο κακό για μένα -για το ρόλο μου δηλαδή- είναι ότι πρέπει να είμαι το φρένο στην παράσταση και δεν μπορώ να συμμετέχω στην καφρίλα που τόσο ζηλέυω. Οι άντρες τις φοβόμαστε τις γυναίκες περισσότερο από ότι φοβόμαστε τους υπόλοιπους άντρες. Έτσι σε μια τέτοια παράσταση ή μάλλον σε ένα τέτοιο έργο είσαι πολύ πιο ελεύθερος. Ίσως καμιά φορά και παραπάνω απ΄όσο χρειάζεται, για αυτό και δεν πρέπει να είναι ο κανόνας. Στο «Mojo» όμως είναι στο φυσικό της περιβάλλον η αντρική καφρίλα.

Patroklos Skafidas
Υπάρχει χώρος στην εποχή μας για το ροκ εν ρολ και ό,τι αυτό εκφράζει ή το σκοτώνει η καθημερινότητα;

Ακόμα και σήμερα ο,τιδήποτε μας μετακινεί από την συντηρητική και ρουτινιάρικη καθημερινότητα μας το χαρακτηρίζουμε ροκ. Και το ζηλεύουμε, το θέλουμε, περιμένουμε να πετύχει επιτέλους κανα πάρτυ και να ξαναχτυπηθούμε και να ξαναγίνουμε και εμείς ροκ. Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος για το ροκ αλλά το ψάχνουμε συνέχεια. Αυτό ξέρω.

Η παράσταση καταρρίπτει κάθε μορφή ταμπού. Πόσο απαγκιστρωμένη είναι γύρω από αυτά η ελληνική κοινωνία;

Τα ταμπού πολλές φορές μας δίνουν την αίσθηση της συνοχής και αυτό μας καθησυχάζει. Αυτή είναι μια θετική οπτική για τα ταμπού. Απ΄ την άλλη ο φόβος που προσπαθούμε πιο δυναμικά από παλιότερα να αποτινάξουμε μας κάνει -τουλάχιστον εμένα- να θέλω να τα εξαφανίσω αυτά τα ταμπού. Πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα για να λυθούν.

Σε είδαμε στην πρεμιέρα του νέου κύκλου της 10ης Εντολής. Υπάρχει μέλλον στην ελληνική τηλεόραση ή θα συνεχίσουμε να κατεβάζουμε αμερικανικές σειρές;

Εσείς πρέπει να απαντήσετε σε αυτό. Σας άρεσε; Πάντως πιστεύω ότι μπορούν να συμβούν και τα δύο. Και να ασχοληθούν στα κανάλια σοβαρά με την μυθοπλασία και όχι σαν σαν συνέχεια των δελτίου ειδήσεων που είναι τώρα. Αν πιστέψουν στην δύναμη της ιστορίας τα κανάλια τότε θα δείτε και καλές σειρές πιο τακτικά και όχι μια κάθε 3-4 χρόνια. Ακόμη εμέις δεν έχουμε ξεπεράσει το Big Brother και τα ριάλιτι. Στην Αμερική που είπατε, μετά το τέλμα των ριάλιτι, ήρθε η καλή τηλεόραση που βλέπουμε και ζηλεύουμε σήμερα.

Patroklos Skafidas
Δηλώνεις αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μετά την πρόσφατη αλλαγή;

Ναι. Είμαι. Το πίσω και η απαισιοδοξία δεν είναι επιλογή για μένα.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Το καλοκαίρι θα παίξω ως ηθοποιός στην παράσταση του Νίκου Χατζόπουλου στο Φεστιβάλ Αθηνών σε κείμενο της Μαρίας Λαϊνά, θα σκηνοθετήσω την όπερα «Λεόντιος και Λένα» του Κορνήλιου Σελαμσή σε πρώτη παγκόσμια-πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών και θα πάρω μέρος και στην καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη. Τον Ιούνιο θα πάω στο Δουβλίνο στο World Live Conference, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Μετά διακοπές και από Σεπτέμβρη ετοιμασίες για 2 παραστάσεις που δεν είναι η ώρα τους να ανακοινωθούν ακόμη.

Μετάφραση–Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Βοηθός Σκηνοθέτης: Άννα Μιχελή.

Ερμηνεύουν Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλέξης Φουσέκης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πληροφορίες: «Mojo» του Τζεζ Μπάτεργουερθ στο θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Σάββατο 21:15, Κυριακή 22:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων, άνω των 65 10 ευρώ, Κάθε Τετάρτη Γενική είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση: www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]