Βασίλης Βασιλάκης: «Ο Νίκος Καζαντζάκης μου άνοιξε ή μου επιβεβαίωσε σκέψεις και αναζητήσεις»

basilis-basilakis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο Βασίλης Βασιλάκης μας μιλά για την παράσταση «Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις”».

«Ο Λόγος» του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται σε μορφή Χοροθεάτρου με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη και την Ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη.

Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε, όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Με δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής (ηθοποιός, τραγουδίστρια, 4 μουσικοί, 9 χορευτές), η παράσταση «Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις”» δομήθηκε ως έργο υπό συνεχή αλλαγή, με όρους απόλυτα σύγχρονους, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και μουσικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής.

Ο Βασίληυς Βασιλάκης μας μίλησε για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 23 και 24 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και για τη σχέση του με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τι να περιμένει να παρακολουθήσει το κοινό από τις δύο παραστάσεις στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης; Πρόκειται περί στοχασμών πάνω στο έργο του Καζαντζάκη ή μέσω αυτού απευθύνετε ένα άνοιγμα των ιδεών του;

Η παράσταση που θα δει κάποιος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο παρουσιάζουμε το φιλοσοφικό μέρος της δουλειάς του Νίκου Καζαντζάκη και στο δεύτερο το λογοτεχνικό. Τα κείμενα που θα ακουστούν, προέρχονται από τα βιβλία του:  Α. Ζορμπάς- ένα μικρό μέρος- Βραχόκηπος και Καπετάν Μιχάλης.

Πώς προέκυψε η σύνδεση λόγου, κίνησης και μουσική;  Ήταν εξαρχής η ιδέα ή ήρθε στην πορεία διαβάζοντας τα κείμενα;

Η σύνδεση λόγου και χορού προήλθε μετά από πρόταση του Γιάννη Μεγαλακάκη, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε δει την Ασκητική  -του άρεσε πολύ- και μου πρότεινε το πάντρεμα των δύο τεχνών.

Πώς σας επηρέασε σε προσωπικό επίπεδο η επαφή με το έργο του Καζαντζάκη;

Πιστεύω ότι είναι αδύνατον να διαβάσει κάποιος Νίκο Καζαντζάκη και να μην επηρεαστεί. Προσωπικά μου άνοιξε ή μου επιβεβαίωσε σκέψεις και αναζητήσεις.

Ο ασκητικός τρόπος ζωής απαλλαγμένος από την εξάρτηση των υλικών αγαθών που διαπνέει το λόγο του Καζαντζάκη μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη στην εποχή μας;

Λιτή ζωή σήμερα; χαχαχαχα... εδώ γελάνε. Τo μόνο θλιβερό είναι ότι επιβλήθηκε. Πόσο πλούσιοι θα ήμασταν αν ήταν κατ´ επιλογήν...

Πόσο «λέφτεροι» είμαστε πραγματικά σήμερα και ως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει αυτή η ελευθερία;

Λευτεριά; Όρια; ...  Ανθρώπινες κατασκευές. Αφαιρέστε τες από το λεξιλόγιό σας και δείτε το αποτέλεσμα.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Ναι υπάρχουν. Συζητάμε με τις εκδόσεις του Ν.Κ. για κάποιο θεατρικό του.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία –  ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης. Επιλογή κειμένων: Τόνια Κούμπα. Κινησιολογική επιμέλεια: Κική Μπάκα. Κρητικός χορός: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης και η επίλεκτη ομάδα τους.

Μουσικοί:
Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα). Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο). Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (lavta). Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά).

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου. Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Τζοβάρας. Κατασκευή κύβων σκηνικού: Γεράσιμος Τρέτσης. Ψιμυθιολόγοι: Φωτεινή Μακρίδου & Ευαγγελία Λενακάκη. Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη. Γραφιστικές υπηρεσίες: motive creative. Βοηθός παραγωγής: Μάτα Κουλουρίδη. Οργάνωση παραγωγής: Showkeeper.

Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι: Γεωργία Νταγάκη (23/3) και Καλλιόπη Βέττα (24/3).

Πληροφορίες: «Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις”» στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Μαρτίου στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο) για ΑμεΑ, μαθητές, φοιτητές, κατόχους Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κατόχους Κάρτας Πολιτισμού, άτομα άνω των 65 ετών, κατόχους κάρτας IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ κατόχους Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), κατόχους Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Προπώληση: Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr. Εισιτήρια προπωλούνται και στην Ticket Services (Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου) Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00. Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα).

Γιάννης Μόσχος
[email protected]