Η «Ηλέκτρα» του Ευρυπίδη έρχεται στο Badminton

ilektra
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2015

Φέτος το καλοκαίρι, το Θέατρο Badminton ανοίγει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας στην κεντρική σκηνή του την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η «Ηλέκτρα» θα κάνει την πρεμιέρα της στις 12 Ιουνίου και θα παρουσιαστεί ως τις 26 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη, διεθνών προδιαγραφών παραγωγή, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, αλλά και με τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας: το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά με συνοδεία υπέρτιτλων σε ξένες γλώσσες, δίνοντας την ευκαιρία σε θεατρόφιλους απ’ όλον τον κόσμο να παρακολουθήσουν μια μοναδική σύζευξη του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο για το ελληνικό θέατρο προς το διεθνές ακροατήριο.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, τη μετάφραση ο Κ.Χ. Μύρης και το σκηνικό ο Γιώργος Πάτσας. Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου. Δίπλα της δύο κορυφαίες μορφές του ελληνικού θεάτρου, η Ρένη Πιττακή και ο Γιάννης Βόγλης.

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της Δικαιοσύνης. Η Ηλέκτρα και ο αδελφός της Ορέστης αποφασίζουν να σκοτώσουν τη μητέρα τους, την Κλυταιμνήστρα, για να την εκδικηθούν επειδή σκότωσε τον πατέρα τους, τον Αγαμέμνονα.  Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο των δύο παιδιών, εστιάζοντας στις ψυχικές μεταπτώσεις τους. Η τραγωδία διδάχθηκε το 413 π.Χ. εισάγοντας ενδιαφέρουσες αφηγηματικές καινοτομίες, όμως η γοητεία της έγκειται πρωτίστως στην εκπληκτική λεπτότητα με την οποία ο συγγραφέας ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα, είκοσι πέντε αιώνες αργότερα, ολοζώντανα και επιτακτικά.

Μετάφραση: K.X.Μύρης. Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος. Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ

Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου. Κλυταιμνήστρα: Ρένη Πιττακή. Πρεσβύτης: Γιάννης Βόγλης. Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς. Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος. Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός. Κάστορας : Άγγελος Μπούρας. Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης. Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου.

Κορυφαίες-χορός (αλφαβητικά)
Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εϋα Βάρσου, Φανή Γέμτου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ρένα Κυπριώτη, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Ελίνα Μάλαμα, Μαρία Μαλλούχου, Σύνθια Μπατσή, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, Μαίρη Χάγια, Εύα Χριστοδούλου.

Πληροφορίες: «Ηλέκτρα» του Ευρυπίδη στο Θέατρο Badminton, Άλσος Στρατού, Γουδή. Παραστάσεις: Από 12 Ιουνίου έως 26 Σεπτεμβρίου 2015. Μέρες και Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα – Σάββατο: 20:30. Εισιτήρια: Α Ζώνη 45 ευρώ, Β Ζώνη 35 ευρώ, Γ Ζώνη 25 ευρώ, Σπουδαστικό 15 ευρώ. Προπώληση: 210 8840600, www.abcd.gr.