Το Πόρτα ανοίγει για το 2015-16

thomas-mosxopoulos

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πόρτα, Θωμάς Μοσχόπουλος

ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2015

Με τον τίτλο «Σχεδόν Αθώοι» να ενώνει τους θεματικούς άξονες ενοχής και αθωότητας, το στέκι της Μεσογείων είναι γεμάτο υποσχέσεις. Με μια πληθώρα νέων παραστάσεων και επιτυχημένων επαναλήψεων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θωμά Μοσχόπουλου, επιθυμεί να παραμείνει μια πόρτα ορθάνοιχτη για το φιλοθεάμον κοινό της πόλης.

Το φετινό θεατρικό ρεπερτόριο κινείται ελεύθερα και «απενοχοποιημένα»  μεταξύ σύγχρονης, κλασσικής και σύγχρονης-κλασσικής δραματουργίας. Ένα πρώτο χαρακτηριστικό των σκηνικών προτάσεων είναι το «άνοιγμα» στη λιγότερο γνωστή δραματουργία χωρών, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, καθώς και σε συνεργασίες με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Ένα δεύτερο, είναι το γεγονός πως σε όλα τα έργα θα μπορούσε να διαπιστωθεί ως κοινός θεματικός άξονας  η αναζήτηση «αυτοσυνείδησης», ο στοχασμός πάνω στην ευθύνη και την ανευθυνότητα, συλλογική και μη, καθώς και το τί γίνεται με τις ζωές μας, όταν έρχεται κάποια στιγμή ο «λογαριασμός» της κατάχρησης ψευδαισθήσεων. Πώς θα κριθούμε τελικά; Ένοχοι; Αθώοι; Ή μήπως κάτι πολύ λιγότερο ξεκάθαρο;

Ακολουθεί το κυρίως θεατρικό πρόγραμμα του Πόρτα για τη σαιζόν 2015-16:

«Σκοτεινές γλώσσες» του Άντριου Μπόβελ

Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Κατηγορούμενος για το φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται γύρω από το συμβάν αρκετά ακόμη πρόσωπα, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους.

Γίνεται, εν τέλει, να εμπιστευτείς έναν άγνωστο; Και πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας; Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις, που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες.

Παρ’ ότι το έργο έγινε γνωστό εκτός Αυστραλίας από την κινηματογραφική μεταφορά του το 2001 με τίτλο Lantana (σε σενάριο του ίδιου του Μπόβελ), η θεατρική του εκδοχή δε σταμάτησε να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία λόγω της ακαταμάχητης θεατρικής γοητείας της σκηνικής του μορφής και των ιδιαιτεροτήτων του πρωτοτύπου. Αν και κάποιες απ’ αυτές θυσιάστηκαν χάριν του «ρεαλισμού» της- κατά τ’ άλλα- εξαίρετης και  πολυβραβευμένης ταινίας.
Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα, Γιώργο Χρυσοστόμου

Πρώτη παράσταση Νοέμβριος 2015

«This is War» της Χάνα Μόσκοβιτς

Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ, συνεργάτης του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικός συντελεστής του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soul and Pepper Theatre, μας παρουσιάζει, στην πρώτη του συνεργασία με το Πόρτα, ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παρουσιάστηκαν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια: το «This is War» της νεότατης Χάνα Μόσκοβιτς.

Μια τετράδα στρατιωτών, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, απολογείται προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες ενός πολύ δυσάρεστου συμβάντος μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Ποιος είναι ο πραγματικός πόλεμος εν τέλει; Ποιοι οι αθώοι; Ποιοι οι ένοχοι;

Σκηνοθεσία: Άλαν Ντίλγουορθ

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Ηλία Μουλλά

Η παράσταση θα συνοδευτεί από διαλέξεις και σεμινάρια της συγγραφέως και του σκηνοθέτη. Με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας

Πρώτη παράσταση Δεκέμβριος 2015

«Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» του Αλφρέ ντε Μυσσέ

Το πρώτο αριστούργημα του σπουδαίου Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα που καταγράφει με συγκίνηση και λεπτό χιούμορ τους στρόβιλους της ερωτικής δίνης μέσα στην οποία περιπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα. Μια κωμωδία που φέρνει δάκρυα; Ή ένα δράμα όπου χαμογελάς; Σίγουρα, ένα σπουδαίο κλασσικό έργο για τα πάθη, τα λάθη και τις γλυκόπικρες πλάνες της ζωής. Ο Ντε Μυσσέ είναι ελάχιστα παιγμένος στην Ελλάδα και ενώ στην εποχή του τα έργα του θεωρήθηκαν κατάλληλα μόνο για ανάγνωση, αποδεικνύεται πολύ πιο σύγχρονος από πολλούς ομότεχνούς του, οι οποίοι, ενώ ξεσήκωσαν θύελλες στη θεατρική σκηνή της εποχής τους, σήμερα αργοσβήνουν στην αφάνεια.

Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Με τους: Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Πρώτη παράσταση Ιανουάριος 2016

«Οι αναστατώσεις του οικοτρόφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ

Η νουβέλα του συγγραφέα του «Ανθρώπου δίχως ιδιότητες», γραμμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παραμένει όμως, ακόμη  και σήμερα, επικίνδυνα επίκαιρη. Διασκευή του έργου ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

«...όσον αφορά τον Μπαζίνι, δε θα πω “κρίμα το παιδί” ό,τι και να γίνει. Ακόμα κι αν τον καταγγείλουμε, αν τον πλακώσουμε στο ξύλο ή αν έτσι για το κέφι μας τον βασανίσουμε μέχρι θανάτου, δε θα το πω. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να έχει κάποια σημασία στο θαυμαστό μηχανισμό του κόσμου...αξίζει όσο κι ένα σκουλίκι στο δρόμο...».

Τρεις τρόφιμοι μιας στρατιωτικής σχολής, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των «καλύτερων» οικογενειών της Αυστρίας, θα βουτήξουν στην πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους, τιμωρώντας βάναυσα τον «παραστρατημένο» συμμαθητή- εραστή τους. Ανάμεσά τους ο νεαρός Τέρλες, συνένοχος- παρατηρητής, θα νιώσει το αιφνίδιο και αναπότρεπτο  ξύπνημα της σεξουαλικότητάς του. Μέσα στο ημίφως, στα μικρά καμαράκια αυτού του «αξιοπρεπούς κτιρίου», θα αποχαιρετήσει για πάντα την αθωότητα, θα αναρωτηθεί για την ηθική του και θα γνωρίσει την επικίνδυνη ηδονή του κακού. Του κακού που- αναπόφευκτα κάνει κανείς την αναγωγή- θα γενικευτεί στην Αυστρία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη κάποια χρόνια αργότερα, όταν οι τρόφιμοι της στρατιωτικής σχολής θα είναι πλέον ενήλικοι αξιωματούχοι.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία- Ομάδα Χάπι-Εντ
Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη Γεωργία

Πρώτη παράσταση Φεβρουάριος 2016

«Νουάρ», Μια παράσταση των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου πάνω σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ

Πόσο θα απολαμβάναμε μια αστυνομική ιστορία, αν ήταν γυρισμένη ανάποδα σαν γάντι; Αν ο μηχανισμός του θρίλερ ήταν προβλέψιμος και ολοφάνερος μπροστά στα μάτια μας; Αν ξέραμε το δολοφόνο απ’ την αρχή; Αν απ’ τον κυνισμό έβγαινε γνήσιο αίσθημα, κι απ’ τη μαυρίλα έβγαινε γέλιο; Το πολύ γνωστό και επιτυχημένο «ντουέτο» θεατρανθρώπων υπόσχεται πολλές ανατροπές ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την αφήγηση μιας «νουάρ» ιστορίας.

Με τους: Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο

Πρώτη παράσταση Μάρτιος 2016

«Brazilian Rhapsody» του Νίκου Καραθάνου

Ο σημαντικός θεατρικός δημιουργός με το τόσο προσωπικό ύφος υπόσχεται μια ακόμα έκπληξη στο θεατρικό κοινό της Αθήνας. Αυτή τη φορά, θα είναι (μάλλον) μια παράσταση «χωρίς λόγια». Μια παράσταση με πολλή σάμπα, κασάσα, καριόκας, φαβέλες, μελαμψά κορμιά, παγιέτες, φτερά και ποδόσφαιρο, πολύ ποδόσφαιρο,  ίσως πάλι και τίποτε από όλα αυτά. Ίδωμεν…

Πρώτη παράσταση Μάρτιος 2016 (εκτός απροόπτου)

«Το καινούριο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι

Στο κλείσιμο της θεατρικής σαιζόν, ακριβώς μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, το Πόρτα θα παρουσιάσει «Το καινούριο σπίτι»  σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Η κλασσική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι επιστρέφει στην ελληνική σκηνή είκοσι χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά της. Μια ξεκαρδιστική ιστορία μιας κοινωνίας που πνίγεται στα χρέη και αδυνατεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Η ενοικίαση ενός καινούργιου πολυτελούς σπιτιού από έναν χρεοκοπημένο μεσοαστό, θα σταθεί η αφορμή για το ξεμασκάρεμα  ενός ελαφρόμυαλου κόσμου που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και πασχίζει να κρύψει με κάθε τρόπο το πραγματικό πρόσωπό του. Μια ιταλική κωμωδία ηλικίας τριών αιώνων, η οποία, φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα του σήμερα…

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά- Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Κίνηση: Ανθή Θεοφυλίδου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Βαβαδάκης

Με τους: Μάνο Βαβαδάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Θανάση Δήμου, Όλγα Ιωσηφίδου, Θύμιο Κούκιο, Ιωάννα Παγιατάκη, Ερατώ Πίσση, Μαρία Τσιμά κ.ά.

Μετά το Πάσχα 2016

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν σε επανάληψη τέσσερις από τις παραγωγές τις προηγούμενης σαιζόν για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Πρόκειται για «Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν», το «Λίλιομ», το «Μότζο» και το «Elvedon».