Παναγιώτα Βλαντή: «…Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας πάρουν το όνειρο»

blanti
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2015

Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή μιλά για την παράσταση «Μια Ελλάδα θέατρο».

Ως μέλος ενός περιπλανώμενου θιάσου μιας άλλης εποχής, η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, αποκαλύπτει τα μυστικά, τα πάθη, τα απωθημένα και τις αγωνίες των τότε θεατρίνων, και μας μιλά για την παράσταση «Μια Ελλάδα θέατρο».

Αφιερωμένη στον άγνωστο θεατρίνο που δίδαξε τον πολιτισμό και το θέατρο στις πιο απομακρυσμένες γωνιές αυτού του τόπου, η επιτυχημένη μουσικοχορευτική παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, η οποία επέστρεψε με ανανεωμένη καλλιτεχνική μορφή και αλλαγές στη διανομή, παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ.

Η Παναγιώτα Βλαντή ενσαρκώνει μια ηθοποιό, που - με εισιτήριο τρίτης θέσης, αλλά με ελπίδες πρώτης θέσης, και με το σανίδι να είναι το οξυγόνο της - φτάνει με τους συναδέλφους της σε μέρη, που δεν μπορούν να φτάσουν οι μεγάλοι αθηναϊκοί θίασοι, και μιλά για την παράσταση και για τη μεταβατική εποχή μας.

Πού μας ταξιδεύει η παράσταση;

Στο 1950, όπου συναντάμε την ιστορία ενός μπουλουκιού, με έρωτες, πάθη, αντιζηλίες, συγκίνηση, χαρά και, με αφορμή την ιστορία τους, ακούμε αγαπημένα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Σουγιούλ, αλλά και πιο σύγχρονων συνθετών, όπως ο Νικολόπουλος.

Ποιες είναι οι περιπέτειες του περιπλανώμενου θιάσου της;

Οι δυσκολίες, που θα μπορούσε να έχει ένας περιπλανώμενος θίασος, είναι οι αντίξοες συνθήκες της εποχής και όλα τα παραπάνω: έρωτες, πάθη, αντιζηλίες, συγκίνηση και χαρά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

Εγώ κάνω τη Στέλλα, ένα νόστιμο κορίτσι, ευαίσθητο και ρομαντικό. Είναι ερωτευμένη με τον Μίλτο, ο οποίος δεν την θέλει. Αλλά, μέσα από τον θίασο, υπάρχουν άλλοι δύο που τη θέλουν, ο Μίμης και ο Γιώργος. Ο ρόλος μου, λοιπόν, έχει να κάνει με την περιπέτεια του έρωτα.

Τι είχαν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής;

Ήταν δύσκολα τα χρόνια, και είχαν να αντιμετωπίσουν την πείνα, το κρύο και τις αντίξοες συνθήκες. Αλλά, μέσα σε όλα αυτά, έστω και με έναν τρόπο άτεχνο, παρουσίαζαν σε πολλές πόλεις και χωριά έργα, που, μέχρι τότε, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να δουν.

Πόσο και σε τι διαφέρει ο θεατρίνος του τότε από τον θεατρίνο του σήμερα;

Οι διαφορές είναι ως προς τις συνθήκες. Οι ηθοποιοί, σήμερα, είναι πιο καταρτισμένοι από τότε, γιατί η εποχή έχει αλλάξει, οι απατήσεις είναι μεγαλύτερες, αλλά θεωρώ ότι το πάθος και τα όνειρα είναι τα ίδια.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας; Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση;

Σε μεταβατική κατάσταση βρισκόμαστε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια. Είμαι ανήσυχη, όπως όλοι οι Έλληνες. Παρόλα αυτά, θέλω να πιστεύω ότι πραγματικά θα αλλάξει το τοπίο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας πάρουν το όνειρο.

Τι πιστεύετε ότι θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον;

Αυτό, που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, είναι να καταλάβουν οι όποιοι κυβερνούν ότι πήραν μια σαφή εντολή από τον λαό και πρέπει να προσπαθήσουν να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα, χωρίς να θέτουν στον Έλληνα διλλήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - κείμενο: Δημήτρης Μαλισσόβας, μουσική διεύθυνση:
Γιάννης Παπαζαχαριάκης, χορογραφίες: Κρίστης Κουπάτος, μουσική διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου, σκηνικά - κοστούμια: Αρετή Μουστάκα -Χριστίνα Πανοπούλου, φωτισμοί: Δημήτρης Χρησταράς, σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Λαμπρόπουλος, μακιγιάζ: Γιάννης Μαρκετάκης and Make up lab, κομμώσεις: Μάριος Σταματούκος, φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής - Νίκος Έξαρχος, video art: Βαγγέλης Βασιλάκης, παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, στον ρόλο του θιασάρχη. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Χριστίνα Αλεξανιάν, Παναγιώτα Βλαντή, Κωνσταντίνος Καζάκος, Μίλλη Καραλή, Όθωνας Μεταξάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αλμπέρτο Φάις. Συμμετέχουν: Ελένη Καρακάση, Βαλάντω Τρύφωνος, Θανάσης Ισιδώρου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Εβελίνα Νικόλιζα, Νίκος Ρουσσάκης, Κρίστης Κουπάτος.

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600.  Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 28 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 12 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]