Αλλαγή έναρξης για το Φεστιβάλ Φιλίππων με τις «Εκκλησιάζουσες» του Εθνικού

ekklisiazouses
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, η προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα. Αντί για 4 και 5 Ιουλίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Το Εθνικό Θέατρο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, με το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη. Μια πολιτική κωμωδία, όπου ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος. Μαζί του ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Βλάχος, ο Λαέρτης Μαλκότσης ενώ τη μουσική υπογράφει Κωστής Μαραβέγιας.

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι  Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Οι «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάστηκαν περί το 392 π.Χ. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία - Δραματουργική Επεξεργασία: Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική - Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου. Βοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας. Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα. Σχεδιασμός Κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος. Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου.

Διανομή: Νέος: Πάνος Βλάχος. Γριά Β΄: Μπάμπης Γαλιατσάτος. Βλέπυρος: Γιάννης Ζουγανέλης. Γριά Γ΄: Θανάσης Ισιδώρου. Άνδρας: Παναγιώτης Κατσώλης. Σχολιαστής: Κώστας Κοράκης. Γείτονας: Νίκος Μαγδαληνός. Χρέμης: Λαέρτης Μαλκότσης. Πραξαγόρα: Γιάννης Μπέζος. Νέα: Δανάη Σκιάδη. Γριά Α΄: Γιωργής Τσουρής

Χορός Χριστέλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Βαλέρια Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου.

Πληροφορίες: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 3 και 4 Ιουλίου (αντί 4 και 5 Ιουλίου) στις 21:30. Εισιτήρια: 15 ευρώ και 12 ευρώ.