Νένα Μεντή: «Ο Ταχτσής έβγαλε τα αρνητικά στοιχεία μας τον μικροαστισμό, το βόλεμα, την υποκρισία»

nena-menti-o-taxtsis-ebgale-ta-arnitika-stoixeia-mas-ton-mikroastismo-to-bolema-tin-upokrisia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Νένα Μεντή και ο Γιάννης Στάνκογλου, σχολιάζουν στο click@Life τους ρόλους της Εκάβης και του γιου της, Δημήτρη, που θα ενσαρκώσουν στο νέο κύκλο παραστάσεων του έργου «Τρίτο στεφάνι», στο Παλλάς.

Η Νένα Μεντή, η τηλεοπτική Νίνα στη σειρά «Τρίτο Στεφάνι» του Γιάννη Δαλιανίδη και η θεατρική Εκάβη στην ομώνυμη επιτυχημένη παράσταση του Σταμάτη Φασουλή, επιστρέφει στο μικροαστικό σύμπαν που έχτισε με τόλμη και τρυφερότητα ο Κώστας Ταχτσής στο θρυλικό μυθιστόρημά του.

Μια παράσταση που φαίνεται ότι δεν είχε κλείσει τον κύκλο της «Το τρίτο στεφάνι», σε θεατρική διασκευή των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Νιάρχου, παρουσιάζεται και πάλι στη σκηνή του Παλλάς από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Με τον ίδιο θίασο και τον ίδιο ενθουσιασμό που οδήγησε το θεατρικό αυτό εγχείρημα σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όταν ανέβηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2009-2010 στο Εθνικό Θέατρο.

Το αυτοβιογραφικό εν πολλοίς κείμενο του Ταχτσή στοιχειωμένο από το μητριαρχικό περιβάλλον όπου μεγάλωσε και τις νεανικές του αναμνήσεις, δίνει φωνή στην Ιστορία μέσα από το χειμαρρώδη, λαϊκό λόγο δύο γυναικών, της Εκάβης και της Νίνας. Ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, η Κατοχή, όλα τα γεγονότα που σφράγισαν τη συλλογική μνήμη και τον ψυχισμό μας ξετυλίγονται, μέσα από τις οικογενειακές περιπέτειες των ηρωίδων.

Ο Ταχτσής είχε αποκαλύψει ότι πίσω από την Εκάβη κρύβεται η κυριαρχική γιαγιά του που τον μεγάλωσε μετά το διαζύγιο των γονιών του. Σε αυτό το πρόσωπο έδωσε επικές διαστάσεις ώστε να λειτουργήσει και ως λογοτεχνικός αντικατοπτρισμός της Ελλάδας.

Με αφορμή τις νέες παραστάσεις του έργου στο Παλλάς, η Νένα Μεντή θυμάται τη συναρπαστική σχέση της με το μυθιστόρημα του Ταχτσή, από το ’73 όταν της το χάρισε για πρώτη φορά ο Σταμάτης Φασουλής, μέχρι σήμερα. Η ίδια υποστηρίζει ότι ο Ταχτσής με το έργο του «βγάζει τα αρνητικά στοιχεία μας, τον μικροαστισμό, το βόλεμα, την υποκρισία. Δεν έχει θετικούς ήρωες ο Ταχτσής-τους λυπάσαι, τους πονάς και τους σιχαίνεσαι».

Η πληθωρική Εκάβη, λατρεύει και καταστρέφει τα παιδιά της, αντιπροσωπεύοντας τη- γνώριμη για την ελληνική κοινωνία-φιγούρα της υπερπροστατευτικής μάνας. Στη θεατρική σκηνή ο Γιάννης Στάνκογλου θα υποδυθεί τον Δημήτρη, τον ατίθασο γιο της Εκάβης, με τον οποίο η κεντρική ηρωίδα διατηρεί μια παθιασμένη σχέση αγάπης-μίσους.

Δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: η Νένα Μεντή (Εκάβη), Φιλαρέτη Κομνηνού (Νίνα), Γιάννης Στάνκογλου (Δημήτρης) και Τάνια Τρύπη (Ελένη) θα ζωντανέψουν τους ήρωες του μυθιστορήματος, μαζί με άλλους είκοσι ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη. Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου. Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος.

H Νένα Μεντή επιστρέφει στο «Τρίτο στεφάνι»

Πληροφορίες: «Τρίτο Στεφάνι», στο Παλλάς από 28 Σεπτεμβρίου για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων (σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο). Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 19:00. Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00. Προπώληση εισιτηρίων: Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 2103213100., www.elthea.gr , www.tickethour.com, με πιστωτική κάρτα στο τηλ. 2108108181, στα Public, στον Ιανό, στον Παπασωτηρίου και μέσω της υπηρεσίας easy ticketing της Τράπεζας Πειραιώς.

Πλάνα και μοντάζ: ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ. Επιμέλεια, ρεπορτάζ: ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ.