«Έγκλημα και τιμωρία» στο θέατρο Άνεσις

egklima-kai-timoria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, δομείται δραματουργικά και από τον Οκτώβριο μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις.

Ο αναμορφωτής του Γεωργιανού θεάτρου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kote Marjanishvili theatre, Λεβάν Τσουλάτζε, μετά τη σκηνοθεσία του στο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, την περασμένη θεατρική σεζόν, ανανέωσε τη συνεργασία του με τη διεύθυνση του θεάτρου αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος που κατά πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα.

Στην επική αυτή φιλοσοφική πραγματεία πάνω στο έγκλημα παρακολουθούμε την ιστορία του Ρασκόλνικωφ ενός φτωχού φοιτητή, που έχει παρατήσει την σχολή του και ζει μόνος. Η κοινωνία κι η οικονομική του κατάσταση τον φέρνει μπροστά σε ένα ηθικό δίλλημα, στο οποίο τελικά υποκύπτει. Διαπράττει ένα έγκλημα, σκοτώνοντας την γριά τοκογλύφο που του δανείζει χρήματα. Ποιά θα είναι η τιμωρία του; Θα επεισέλθει από το νόμο με εκφραστή τον ανακριτή Πορφύρη που υποπτεύεται τον ένοχο εξαρχής και τον κυκλώνει με τη δεξιοτεχνία ήρεμου αιλουροειδούς ή από τη συνείδησή του και από τις «Ερινύες» που τον «επισκέπτονται» μετά τη συνάντησή του με τη Σόνια, μία πόρνη, μία αμαρτωλή αγία;

Η θεατρική μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου είναι δύσκολο να αποτυπώσει όλους τους χαρακτήρες και όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν. Η διασκευή του Τσουλάτζε δίνει τη διάσταση ενός αστυνομικού θρίλερ με θρησκευτικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η σκηνική δράση επικεντρώνεται στη δυνατή συγκρουσιακή σχέση γάτας-ποντικιού ανάμεσα στο Ρασκόλνικωφ και τον ανακριτή Πορφύρη και στη συναισθηματική επαφή του θύτη με τη Σόνια. Η παρουσία του ίδιου του συγγραφέα υποδηλώνεται μέσα από τις εξιστορήσεις του ανακριτή. Από τους υπόλοιπους διαχρονικούς ανθρώπινους τύπους του μυθιστορήματος ζωντανεύουν σκηνικά είτε έξαλλοι, είτε θλιμμένοι και σαρκαστικοί η αδυσώπητη τοκογλύφος, ο τραγικός Μαρμελάντωφ,η βασανισμένη αδελφή του Ρασκόλνικωφ η Ντούνια, ο «μεταρρυθμιστής» Λούζχιν, ο φύλακας-άγγελος Ραζουμίχιν.

Η προβληματική του «Έγκλημα και τιμωρία» εφάπτεται στο δίλλημα: είναι δίκαιο ένας -ευφυής- άνθρωπος να διαπράξει ένα «έγκλημα», φόνο εν προκειμένω, καταπατώντας τον θεσπισμένο, κρατικό, έγγραφο νόμο όταν με την πράξη του αυτή θα ωφελήσει την ανθρωπότητα; Ίσως κανένας άλλος λογοτέχνης δεν φώτισε τόσες πολλές γωνιές του αβυσσαλέου κόσμου του εγκλήματος και δεν εμβάθυνε τόσο πολύ στην ψυχή του εγκληματία, με αυτόν τον ανθρωπιστικό τρόπο του Ντοστογιέφσκι.

Τα σκηνικά της παράστασης θα επιμεληθεί ο Σταύρος Λίτινας, τα κοστούμια η Ιλένια Δουλαβίρη. Ο Τσουλάτζε εκτός από τη σκηνοθεσία και τη διασκευή θα σχεδιάσει τους φωτισμούς και θα επιμεληθεί της μουσικής.

Τους ρόλους θα επωμιστούν ο Τάσος Ιορδανίδης (Ρασκόλνικωφ), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ανακριτής Πορφύρης), Θάλεια Ματίκα (Σόνια), Θοδωρής Κατσαφάδος (Μαρμελάντωφ), Σοφία Πανάγου (Ντούνια), Δημήτρης Καπετανάκος (Ραζουμίχιν), Δημήτρης Διακοσάββας (γριά τοκογλύφος-Λούζχιν).

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.