Sold out στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

festibal-androu
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Μεγάλες στιγμές πολιτισμού έζησε το βράδυ της Τετάρτης το νησί της Άνδρου. Η πρώτη στην ιστορία του νησιού παρουσίαση επιδαυρικής παράστασης, οι «Τρωάδες» του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνίστρια στο ρόλο της τραγικής Εκάβης την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο νέο ανοικτό θέατρο της Χώρας. Στο τέλος αποθεώθηκαν ηθοποιοί και συντελεστές.

Το μεγάλο στοίχημα, μια παράσταση φτιαγμένη για τη μεγάλη κλίμακα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου να καταφέρει να λειτουργήσει άψογα στο μόλις 900 θέσεων θέατρο του νησιού, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κων/νος Λούκος, κερδήθηκε, καθηλώνοντας τους περισσότερους  από 1.100 θεατές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια για την παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη, μια διοργάνωση του Δήμου Άνδρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν sold out δυο μέρες νωρίτερα. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ζήτηση, που τέθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο και για μια 2η παράσταση εκτάκτως την Πέμπτη. Το θέατρο θα ήταν για ακόμη μια βραδιά γεμάτο ασφυκτικά. Η επανάληψη ωστόσο απετράπη λόγω της έλλειψης ελεύθερων καταλυμάτων για τη διαμονή των 47 συνολικά συντελεστών της μεγάλης παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου.

Στο τέλος της παράστασης της Τετάρτης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που δόνησε με την βαθιά ερμηνεία της, χαιρέτισε το κοινό, δηλώνοντας ενθουσιασμένη που έπαιξε σε ένα νησί που φημίζεται για τις δράσεις πολιτισμού και μάλιστα με ένα έργο τραγικά επίκαιρο για τις ημέρες που ζει η χώρα.

«Έχω εντυπωσιαστεί από τον πολιτισμό του θεάτρου, τις υποδομές του, τα πολιτισμένα καμαρίνια, την ευγένεια των ντόπιων», προσθέτει η πρωταγωνίστρια.

«Μετά από την επιτυχία των “Τρωάδων” έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι και στο θέατρο  και  στους καλλιτέχνες», τονίζει ο Ανδρεώτης εμπνευστής και ιδρυτής της υπερσύγχρονης ανοικτής σκηνής, Αλκιβιάδης Τάττος.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα, συνεχίζεται  τη Δευτέρα 17 Αυγούστου με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, ακόμη μια επιδαυρική παράσταση, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση των «Βατράχων», ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου.

Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες  αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά, αμερικανικά, τσιγγάνικα, αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Special guest o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.

Στις 22 Αυγούστου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την interactive οπτικοακουστική παράστασή του  «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala.

Στις 25 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την «Ξανθούλα» του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του  Χατζιδάκι κ.ά. 

H ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει  στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ισχυρή εκπροσώπηση:

Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου  Δημήτρης Σιδέρης. Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη η Καϊρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει προς τιμή  του εκδήλωση, με ομιλητή  τον Ακαδημαϊκό, καθ. Μιχάλη Τιβέριο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική βραδιά με την ευγενική συμμετοχή της Ελίνας Ακομίβα, από την Εθνική Οπερα των Παρισίων και της Κατερίνας Πολέμη.

Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος η Θάλασσά μας». Τραγούδια της Μεσογείου θα  ερμηνεύσει η Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλής Νεοφυτίδης.