Η όπερα συνάντησε τη μόδα στο Θέατρο Ολύμπια (photos)

dammi-i-colori-colori
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2016

Το "Dammi I colori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα" παρουσιάστηκε χτες, 19 Μαΐου, σε μια βραδιά γεμάτη χρώμα. O Μενέλαος Μυρίλλας και το Sooc ήταν εκεί.

Ο τίτλος "Dammi i colori" αποτελεί στίχο από την διάσημη άρια «Recondita armonia» που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.

Menelaos Myrillas / SOOC

Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί  συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιούργησαν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up.

Menelaos Myrillas / SOOC

Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. 

Menelaos Myrillas / SOOC

Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής.

Menelaos Myrillas / SOOC

Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτέλεσε παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα...

Menelaos Myrillas / SOOC

Η ιδέα και η γενική επιμέλεια ανήκει στην δημοσιογράφο Ίσμα Τουλάτου, τη σκηνοθεσία - χορογραφία υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Γιάκας,  ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια ανέλαβε ο Γιώργος Σεγρεδάκης.

Menelaos Myrillas / SOOC

Συμμετείχαν οι μονωδοί Ινές Ζήκου(μέτζο σοπράνο), Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Τσέλια Κοστέα (σοπράνο),Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος).

Menelaos Myrillas / SOOC

Συμμετείχαν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Menelaos Myrillas / SOOC

Το φετινό event έγινε στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Σακελλαρίδη.

Menelaos Myrillas / SOOC

Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών.

Menelaos Myrillas / SOOC

Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος "Όπερα και Μόδα" φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.

Έκθεση «Dammi i colori… The making of» 

Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  φιλοδοξεί να λειτουργήσει η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την γοητευτική προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό τουΒασίλη Μακρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίουστο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η αποτύπωση θα αρχίσει από τα πρώτα στάδια προετοιμασίας του project "Όπερα και Μόδα" σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ρίξει μια ματιά στο «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν. Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα;  Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της Όπερας με την Μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών; 

Ο Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει επαγγελματικά από το 1985. Ειδικεύτηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζει συστηματικά πρόβες και παραστάσεις, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα γράμματα, στην Ελλάδα της κρίσης. Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Info
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19.00* 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή από τις 10.00 έως τις 21.00
Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ: Τηλ: 210 8778396/8  
Email: [email protected].
Διεύθυνση: Ευριπίδου& Δοϊράνης, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

*Για τα εγκαίνια της έκθεσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού – Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλαναδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν και μετά από κάθε εκδήλωση.

Photos: www.sooc.gr