Μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων από το Φεστιβάλ Αθηνών

apologies-4-5

 Η βίαιη σύγκρουση της ανάγκης του ανθρώπου για ουσιαστική ύπαρξη και συνύπαρξη.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου με λόγο ελλειπτικό επιχειρεί μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Μια διαθλασμένη στιγμή μνημικής αναμέτρησης. Για τον επαναπροσδιορισμό της λεπτομέρειας. Για την κρισιμότητα του συνόλου. Απολογίες 4 5 του Ευθύμη Φιλίππου από την ομάδα Vasistas – Αργυρώ Χιώτη 20 και 21 Ιουνίου στις 21:00.

«Ο άντρας πλησιάζει τον εξεταστή και υποκλίνεται μπροστά του σηκώνοντας το δεξί του χέρι. Α. Αν το κολύμπι μ’ ευχαριστεί να μην βουτήξω ξανά σε γαλάζια καθαρά νερά. Αν μου αρέσουν οι περίπατοι στα πάρκα τα δέντρα να πέφτουν και να μου κλείνουν τον δρόμο καθώς περπατώ. Θα είμαι ειλικρινής. Αν δεν είμαι ειλικρινής δεν είμαι άξιος να είμαι εδώ μπροστά σας απόψε.»

Ένας δικαστής, απροσδιόριστη ηγετική φιγούρα με στοιχεία σχολικού εξεταστή – αστυνομικού ανακριτή- ψυχαναλυτή, και δύο εξεταζοόμενοι. Μία γυναίκα και ένας άνδρας ίδιας ηλικίας στο μέσο περίπου της ζωής τους. Οικειοθελώς εξεταζόμενοι ανατρέχουν στις απειροελάχιστες λεπτομέρειες που συνέθεσαν καθοριστικά τη ζωή τους με διακύβευμα την ένταξη ή τον αποκλεισμό, σε μια περιπέτεια που μοιάζει να υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο. Η βίαιη σύγκρουση της ανάγκης του ανθρώπου για ουσιαστική ύπαρξη και συνύπαρξη.

Μια διαθλασμένη στιγμή μνημικής αναμέτρησης.

Βασικό αίτημα: ποιος θα καταφέρει να ενταχθεί στον πενταμελή χορό ενόρκων που παρατηρεί και παρεμβαίνει, τραγουδώντας ασταμάτητα το ίδιο πολυφωνικό τραγούδι. Σαν σύγχρονος τραγικός χορός παραμένει ενεργός μάρτυρας και τελικός κριτής της δίκης. Σαν δονούμενο σώμα, σαν μια άλλη πολιτεία, αποκαλύπτει την εύθραυστη εσωτερικότητα των προσώπων που καταθέτουν την αλήθεια τους σχεδόν ψιθυρίζοντας.

Το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου με λόγο ελλειπτικό επιχειρεί μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Μια διαθλασμένη στιγμή μνημικής αναμέτρησης. Για τον επαναπροσδιορισμό της λεπτομέρειας. Για την κρισιμότητα του συνόλου.

Η ομάδα Vasistas
Ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν. Έχει διαρκή και δυναμική πορεία και είναι γνωστή και αγαπητή στο κοινό για τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς της κώδικες. Έχει τιμηθεί το 2011 με την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Χορού, ενώ η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο. Οι Απολογίες 4&5 είναι η δεύτερη συνεργασία τους με τον Ευθύμη Φιλίππου.

 Mια περιπέτεια που μοιάζει να υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Μουσική διασκευή και διδασκαλία: Henri Kergomar
Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Σκηνικός χώρος: Μπάμπης Χιώτης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνόπουλος
Βοηθός δραματουργίας/σκηνοθεσίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed
Ηθοποιοί: Εύη Σαουλίδου, Ευθύμης Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκας
Χορός: Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αργυρώ Χιώτη

Info
Πειραιώς 260-Χώρος Ε