Σεπτέμβριος, μήνας «γεμάτος» Εθνικό Θέατρο

ethniko-theatro
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει την νέα θεατρική σεζόν τον Σεπτέμβριο γιορτάζοντας το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας με μια σειρά παραστάσεων στη Κεντρική Σκηνή και στο Θέατρο Rex.

Από τις 19 έως και 22 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενήσει κάποιες από τις σημαντικότερες παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης».

Το Φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη, που αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά κέντρα.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν λοιπόν στην Κεντρική Σκηνή την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 18:30 με το έργο «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ.» από το Θέατρο Λενσοβιέτ σε σκηνοθεσία Γιούρι Μπουτούσοφ. Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά, με ένα διάλειμμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ συνεχίζεται στη Σκηνή Κοτοπούλη του Θεάτρου Rex την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 18:30, όπου θα ανέβουν «Οι αδελφοί» από το Θέατρο Πριγιούτ Κομεντιάντα. Το έργο είναι βασισμένο στους Αδελφούς Καραμάζοφ του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία της Εβγκενία Σαφόνοβα. Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και 40 λεπτά, με δύο διαλείμματα.

Αργότερα, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 18:30, το Κρατικό Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λυκ Περσεβάλ. Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, από τις 19 - 22 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή θα υπάρχει η Διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε.Σ Ντεμμενί. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή των δημιουργών μαριονετών μια «Χρυσή Αποθήκη» - κούκλες, τις οποίες στην Αγία Πετρούπολη ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου». Η επίσκεψη της έκθεσης προϋποθέτει την αλληλεπίδραση μεταξύ των θεατών και των επαγγελματιών κουκλοπαιχτών. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 17.30 μέχρι τις 18.30, πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Για τις παραστάσεις και την έκθεση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Εκτός με την «Ρωσική απόβαση» στην Κεντρική Σκηνή και στο Θέατρο Rex, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο τον «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» θα ανέβει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε συμπαραγωγή με το θέατρο Βαχτάνγκοφ. Η συγκεκριμένη παραγωγή απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και γοήτευσε το κοινό της Επιδαύρου για μία μόνο παράσταση κάτω από την Ακρόπολη. Η παράσταση είναι δίγλωσση και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Παράλληλα η περιοδεία της «Λυσιστράτης» ξεκινά την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στης Θεσσαλονίκη και «τερματίσει» στο Ηρώδειο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. Το αναλυτικό δρομολόγιο της διαχρονικής αντιπολεμικής παράστασης που έχει κερδίσει το θερμό χειροκρότημα του κοινού είναι:

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

Μετά από μια sold out παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε μία σειρά από θέατρα της χώρας του Ιούλιο και Αύγουστο, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή συνεχίζει το ταξίδι της στα θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου τον Σεπτέμβριο. Η παράσταση είναι η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία

Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός

Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αμμοχώστου

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας

Info

Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 5288100

Ιστοσελίδα: http://www.n-t.gr/

Εθνικό Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη

Πανεπιστημίου 48

Τηλέφωνο: 2103305074

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (Β΄ εξώστης)

Προπώληση εισιτηρίων στο: http://www.ticketservices.gr/el/NationalTheatre/

Για τις παραστάσεις του Ηρωδείου εισιτήρια προπωλούνται στο: http://tickets.greekfestival.gr/ και στα Ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ.