Κριτική: «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

dekanikia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Μία πολιτεία, ένα ατύχημα, ένας παραλογισμός, ένας ψυχικός και σωματικός "ακρωτηριασμός", μία ανατροπή. Όλα μπορούν να αλλάξουν σε μία στιγμή, να αρχίσουν ή να τελειώσουν.

Αλήθεια, πόσο τυρανικός μπορεί να γίνει ένας ηγέτης, μέχρι πού μπορεί να φθάσει μία ελλειμματική προσωπικότητα; Και πόσο εύκολα μπορεί να υποταχθεί ένας λαός; Ερωτήματα διαχρονικά, τόσο παλαιά και τόσο επίκαιρα. Και στη μέση πάντα ο άνθρωπος, που ανάλογα με τα βιώματά του και με τη δύναμη της ψυχής του μπορεί να ορθώσει ανάστημα και να γίνει αυτός ο "ένας", το φωτεινό παράδειγμα μίας κοινωνίας. Πόσοι μπορούν να το κάνουν; Ανθρωποι "σαν εμένα, σαν εσένα" που διαφοροποιούνται από το πλήθος, ξέρουν να τολμούν και να αγωνίζονται αψηφώντας τα εμπόδια, τα οποία ενίοτε μπορεί να είναι και ανυπέρβλητα.

Η θεατρική παράσταση "ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ" της Ομάδας “Art Vouveau” και σε σκηνοθεσία Δανάης Τίκου, βασισμένη στο ομώνυμο ινδικό λαϊκό παραμύθι, θέτει όλα αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο, με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του βωβού κινηματογράφου.

Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός αφηγούνται επί σκηνής το παραμύθι χωρίς τη χρήση λόγου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Οι ηθοποιοί (Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Χρήστος Παληογιάννης, Αντώνης Πριμηκύρης, Δανάη Τίκου) είναι τόσο εκφραστικοί, που σου μιλούν με το πρόσωπό τους, με το σώμα τους, με τις κινήσεις και τις σιωπές τους, καταφέρνοντας να στείλουν ένα μήνυμα πιο δυνατό από τα λόγια. Η ιστορία αρχίζει ανάλαφρα, για να ανεβάσει σταδιακά την ένταση και να έρθει το μεγάλο ταρακούνημα. Κωμωδία ή δράμα; Όπως και να έχει, πρόκειται για μια παράσταση πρωτότυπη, απρόβλεπτη που προκαλεί προβληματισμό.

Σε μια μακρινή πολιτεία η ζωή κυλά ήρεμη μέχρι την ημέρα που ανακοινώνεται μια εξωφρενική βασιλική διαταγή: "Όλοι υποχρεωτικά θα περπατούν με δεκανίκια!" Και έτσι γίνεται. Ο καιρός περνάει και, πλέον, στην πολιτεία αυτή κάθε βήμα συνοδεύεται από τον μεταλλικό ήχο που κάνει το δεκανίκι, καθώς στηρίζει τα αδύναμα πόδια των υπάκουων ανθρώπων. Μια μέρα όμως, ο βασιλιάς πεθαίνει και μια απρόσμενη επίσκεψη δίνει στους πολίτες μία και μοναδική ευκαιρία να θυμηθούν όσα με τη βία έχουν ξεχάσει. Τα υπόλοιπα επί της σκηνής.

Info
Θέατρο Olvio
Κάθε Παρασκευή στις 19:00 και Σάββατο στις 21:30
Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός 
Τηλ.210 3414118)