Έφυγε απο τη ζωή ο Ντάριο Φο

ntario-fo
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας (1997) Ιταλός δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 13 Οκτωβρίου. Ο θάνατός του αποδίδεται σε πνευμονία και ακολούθησε την δυο εβδομάδων παραμονή του σε νοσοκομείου του Μινάλου, όπου είχε εισαχθεί με πνευμονικά προβλήματα. 

Ο παντρεμένος με την ηθοποιό Φράνκα Ράμε καλλιτέχνης είχε ασχοληθεί επιπλέον με την σκηνογραφία, ενώ υπήρξε και θιασάρχης. Η δράση του δεν ήταν μόνο καλλιτεχνική, αφού είχε έντονη πολιτική δράση. Μάλιστα, στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70 είχε στηρίξει την ελληνική αντίσταση κατά της Χούντας. Οι πολιτικές του ανησυχίες διέπνεαν τον έργο του όπως είναι φυσικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», το οποίο ο Ντάριο Φο έγραψε στην προσπάθεια υπεράσπισης του Ιταλού αναρχικού Τζουσέπε Πινέλλι. Ο τελευταίος είχε άδικα κατηγορηθεί για βομβιστική θανατηφόρο έκρηξη στο Μιλάνο. Στη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνο. Μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του αλλά και των πολιτών της Ιταλίας θεώρησαν τον θάνατό του αποτέλεσμα δολοφονίας.  

Στα έργα του άσκησε δριμύα κριτική  στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά και το Μεσανατολικό.

Η μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε για τον Φο το 1960 με το έργο «Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ» που αποτέλεσμα την αρχή μιας σειράς επιτυχιών που ξεπέρασαν τα ιταλικά σύνορα και άρχισαν να παίζονται στη Σουηδία και την Πολωνία. Λίγα χρόνια μετά (1969) παρουσίασε για πρώτη φορά το «Μίστερο Μπούφο», ένα θεατρικό έργο μονολόγων βασισμένο στη μείξη μεσαιωνικών έργων και τοπικών προβλημάτων. Η επιτυχία υπήρξε τεράστια με 5.000 παραστάσεις ακόμα και σε γήπεδα. Τα έργα του συχνά βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell'arte. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.