Η θεατρική πρωτοπορία των ΗΠΑ στη Στέγη

who-left-this-fork-here

who left this fork here 

ΤΡΙΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δυο πρωτοποριακές παραστάσεις μας δείχνουν την άλλη πλευρά της Αμερικής.

A piece of work/Annie Dorsen
16 – 17.11.2016 | 19:00 | Μικρή Σκηνή | Θέατρο

Πώς θα ήταν αν οι ντανταϊστές, οι αποδομιστές, οι δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και οι αναρχικοί χάκερ του Ίντερνετ ανέβαζαν τον σαιξπηρικό «Άμλετ» από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson; Έχετε δει ποτέ αλγοριθμική περφόρμανς; Η δεινή πειραματίστρια της αμερικανικής σκηνής, Annie Dorsen μας συστήνει το ιδιότυπο θεατρικό ιδίωμά της στις 16 και 17 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Made in USA.

Πώς θα ήταν αν ανέβαζαν τον σαιξπηρικό Άμλετ ντανταϊστές, αποδομιστές, δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και αναρχικοί χάκερ του Διαδικτύου, από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson; Μάλλον θα κατέληγαν σε μια αλλόκοτα πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα αλγοριθμική περφόρμανς, δηλαδή ένα digital, παραστασιακό πλέγμα λέξεων, εικόνων, φωνών, εφέ, ρυθμών, μουσικών μοτίβων και εξελιγμένων εφαρμογών, όπως είναι η παράσταση της βραβευμένης με Obie σκηνοθέτριας και δραματουργού από τη Νέα Υόρκη.

A piece of work

«Τι έργο τέχνης ο άνθρωπος!» αναφωνεί ο Άμλετ· μόνο που εδώ η πιο επιδραστική σαιξπηρική τραγωδία διαβάζεται υπό το πρίσμα των μετα-ουμανιστικών, ψηφιακών καιρών μας, με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή να ερμηνεύει τον νεαρό πρίγκιπα της Δανίας, τον Κλαύδιο, τη Γερτρούδη, την Οφηλία και τα άλλα πρόσωπα του δράματος… Η βετεράνος Αμερικανός ηθοποιός Joan MacIntosh, από τις πρωταγωνίστριες του φημισμένου Performance Group, ερμηνεύει ζωντανά την Τρίτη Πράξη του Άμλετ, συμπράττοντας σε αυτό το ιδιοφυές σκηνικό παιχνίδι νόησης και αλγορίθμων, ανθρώπου και μηχανών, live performance και new media.

Συντελεστές
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Annie Dorsen

Προγραμματισμός Συστημάτων: Mark Hansen

Βοηθός Προγραμματισμού: Dylan Fried
Ερμηνεία: Joan MacIntosh
Σκηνικά & Βίντεο: Jim Findlay
Σχεδιασμός Ήχου & Δικτύου: Greg Beller
Σχεδιασμός Φωτισμών: Bruno Pocheron και Ruth Waldeyer
Επιπλέον Προγραμματισμός: Scott Shepherd και Paul Calley
Βοηθός Σχεδιασμού Βίντεο: Ryan Holsopple
Τεχνικός Ήχου: Etienne Graindorge
Διεύθυνση ομάδας: Alexandra Rosenberg
Συμπαραγωγή: BIT Teatergarasjen (Μπέργκεν), Black Box Teater (Όσλο), Brooklyn Academy of Music (Νέα Υόρκη), brut (Βιέννη), On the Boards (Σηάτλ) και Théâtre de la Villette (Παρίσι).

Who Left This Fork Here/Daniel Fish
16 – 17.11.2016 | 21:00 | Κεντρική Σκηνή | Θέατρο

Τρεις γυναίκες-περφόρμερ, διαφορετικών ηλικιών, βρίσκονται ανάμεσα σε γενέθλιες τούρτες, κάμερες, καλώδια, λαμπτήρες και βιντεοπροβολές. Οι «Τρεις Αδερφές» του Τσέχοφ σε ένα ηλεκτρισμένο σκηνικό ποίημα αποκαλυπτικό της οριακής κατάστασης των τσεχοφικών ηρωίδων.

«Παρακαλώ, μην πατάτε τις τούρτες!» Mάλλον δεν περιμένετε να ακούσετε κάτι τέτοιο λίγο πριν από μια παράσταση των Τριών Αδερφών του Τσέχοφ. Έτσι, όμως, ξεκινά η 56λεπτη περφόρμανς του καταξιωμένου Αμερικανού σκηνοθέτη και μετρ της ανεξάρτητης νεοϋορκέζικης σκηνής, Daniel Fish που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Made in USA. Mε ένα σώμα έργων που κινούνται στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της όπερας και του δοκιμίου, ο Ντάνιελ Φις είναι ο δημιουργός ενός εννοιολογικού θεάτρου που δεν στερείται ζωντάνιας και συγκίνησης, είτε πρόκειται για τη σκηνοθεσία ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ ή του Μολιέρου είτε για μία και μόνο σκηνή από ένα σενάριο, όπως έγινε με την Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού του Charlie Kaufman ή με αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα των Jonathan Franzen και David Foster Wallace.

 Who left this fork here 

Το Who Left This Fork Here (2015) είναι μια καλωδιωμένη σκηνική ανατομία της τρίτης πράξης των Τριών Αδερφών του Τσέχοφ, με τρεις ξεχωριστές περφόρμερ διαφορετικής ηλικίας επί σκηνής. Καθεμία έχει μια συγκεκριμένη όσο και παράδοξη «αποστολή» να εκτελέσει ανάμεσα σε στοίβες από φανταιζί τούρτες, κάμερες αλλά και τεχνικούς που μπαινοβγαίνουν κουβαλώντας λαμπτήρες από νέον, καρέκλες, καλώδια, κάμερες και μικρόφωνα. Υποδύονται, άραγε, αυτές οι τρεις περφόρμερ τη Μάσα, την Όλγα και την Ιρίνα; Ίσως. Το μόνο βέβαιο είναι πως με την ανατρεπτική αυτή περφόρμανς παράγεται ένα ηλεκτρισμένο σκηνικό ποίημα, αποκαλυπτικό τόσο της οριακής κατάστασης των τσεχοφικών ηρωίδων όσο και μιας νέας θεατρικότητας.

Συντελεστές
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Daniel Fish
Σκηνικά, Βίντεο & Ήχος: Jim Findlay
Αρχικός σχεδιασμός φωτισμών: Christopher Kuhl
Επανασχεδιασμός φωτισμών: Devin Cameron
Επιπλέον Μουσική: Bobby Previte, Philip White
Κοστούμια: Terese Wadden
Διεύθυνση Παραγωγής: Jeff Larson
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ben Hoover, Ashley Tata
Ηχοληψία: Stephen Bruckert
Ερμηνεύουν: Jenny Bacon, Valda Setterfield, Auden Thornton

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
210 900 5 800

16 - 17 Νοεμβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή | 21:00

Εισιτήρια
Κανονικό: 10 €, Μειωμένο, Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 8 €, Combo 4 εισιτήρια για την παράσταση The Record: 5 € ανά εισιτήριο, Combo 1+1: 5 € ανά εισιτήριο για επιλεγμένες παραστάσεις του φεστιβάλ Made in USA: A Piece of Work, Age & Beauty Part 1, Judson Church is Ringing in Harlem, Phone Homer, Tell Me Love Is Real, The Record, Γραμμή εισιτηρίων, Τ.: 210 900 5 800. ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00