Καλλιτεχνικά πειράματα με το ανεξέλεγκτο στη Στέγη

xoros-sti-stegi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο βραβευμένος Laurent Chétouane χορογραφεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, η διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, Khaos, έρχεται στην Αθήνα.

Στην αρχή ήταν το Χάος…Όταν το χάος χορογραφείται από τον Laurent Chétouane με μουσική από τον Johann Sebastian Bach, ξεκινάει το Khaos στη Στέγη. Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μια χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο ή φράση και να ανοίγεται στο άγνωστο; Ερωτήματα όπως αυτά, που έχουν διατυπωθεί και σε παλαιότερα έργα του Laurent Chétouane, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας του δουλειάς Khaos, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζεται από 9 έως 11 Δεκεμβρίου.

Αν η πραγματικότητα γύρω μας αρχίζει και προσομοιάζει όλο και περισσότερο στο χάος, αν κάθε μας προσπάθεια να επαναφέρουμε την τάξη μάς οδηγεί ακόμα πιο βαθιά σε αυτό, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε, να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτό και να δημιουργούμε με αυτό, γιατί σύντομα θα είναι το μοναδικό μοντέλο μας για το μέλλον.

Το Khaos είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – τέσσερις χορευτές και τρεις μουσικούς. Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των J.S. Bach, John Cage και Wolfgang Rihm, συνθετών που έβαλαν στο παιχνίδι της σύνθεσης το άγνωστο και το ανεξέλεγκτο. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Λωράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στο ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και μας προτείνει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης την ευκαιρία να αναδυθούν μπροστά στα μάτια μας νέοι κόσμοι.

Συντελεστές
Χορογραφία: Laurent Chétouane και οι χορευτές
Μουσική Σύλληψη: Laurent Chétouane και οι μουσικοί
Χορευτές: Bilal Elhad, Mikael Marklund, Kotomi Nishiwaki, Tilman O’Donnell
Μουσικοί: Mathias Halvorsen (πιάνο), Tilman Kanitz (τσέλλο), Artiom Shishkov (βιολί)
Σχεδιασμός Φωτισμών: Jan Maertens
Σχεδιασμός Ήχου: Johann Günther
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Lydia Sonderegger
Δραματουργία: Marten Weise
Βοηθός Σκηνοθέτη: Sarah Blumenfeld
Βοηθός σχεδιασμού κοστουμιών: Anna Philippa Müller
Παραγωγή: Christine Kammer, Hendrik Unger
Μουσική: J.S. Bach, Allemande και Chaconne από το Partita No. 2
Wolfgang Rihm, Klavierstück No.1, op.8a © Universal Edition AG Wien
John Cage, Études Boreales, Νos. 3 και 4 για σόλο τσέλο

Info
9 - 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 20:30
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
210 900 5 800

Εισιτήρια: Κανονικό: 15 - 20 - 28 - 35 €, Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12 - 16 - 22 - 28 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11 - 14 - 20 - 25 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Η προπώληση ξεκινάει αποκλειστικά στην πλατεία της αίθουσας. Tα θεωρεία θα ανοίξουν στη συνέχεια, λόγω ειδικών αναγκών της συγκεκριμένης παραγωγής. Γραμμή εισιτηρίων:Τ.: 210 900 5 800, ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00.