«Ηλίθια αστεία» στη σκηνή του Θεάτρου Αργώ

ilithia-asteia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μία κινηματογραφική σύμβαση δοσμένη με θεατρικούς όρους, σε σκηνοθεσία Αναστάσιου Ζουγανέλη.

Μία μεγαλοαστική οικογένεια με το 10χρονο γιο της αποφασίζει να πάει για ολιγοήμερες διακοπές στην εξοχική τους έπαυλη. Το τοπίο δείχνει ειδυλλιακό. Είναι μία ηλιόλουστη μέρα, έχουν κανονίσει να παίξουν γκολφ με τους κολλητούς τους, ενώ πατέρας και γιος έχουν πάει να θαυμάσουν το ιστιοπλοϊκό της οικογένειας. Η Άννα ετοιμάζει το δείπνο, όταν ξαφνικά χτυπάει η πόρτα. Είναι κάποιος νεαρός που ισχυρίζεται ότι φιλοξενείται από τους γείτονες του ζευγαριού, οι οποίοι μένουν δίπλα. Ο λόγος της επίσκεψης του είναι ότι χρειάζεται μερικά αυγά για τη γειτόνισσά της που μαγειρεύει. Ο νέος είναι απόλυτα ευγενικός εξαιρετικός χειριστής του λόγου και φαινομενικά καλοπροαίρετος. Κάτι όμως φαίνεται ξεκάθαρα να μην πηγαίνει καλά με δαύτον, πράγμα που ενισχύεται και από μία δεύτερη απρόσμενη επίσκεψη.

Οι επισκέπτες, αρχικά, κάνοντας χρήση του ανώτατου μορφωτικού επιπέδου τους δεν αφήνουν στους «οικοδεσπότες» καμία ένδειξη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στη συνέχεια και με γεωμετρική κλιμάκωση γίνονται απόλυτα βίαιοι, ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους και το ειδυλλιακό σκηνικό του έργου μετατρέπεται σε ένα θρίλερ εσωτερικού χώρου. Σύντομα, αυτό που φαινομενικά ξεκίνησε ως ένα χαλαρό διήμερο θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Αυτή είναι η υπόθεση της παράστασης «Ηλίθια Αστεία», που θα κάνει πρεμιέρα μες στον Ιανουαρίου στο Θέατρο Αργώ. Πρόκειται για ένα έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Αναστάσιος Ζουγανέλης, το οποίο αποτελεί μια κινηματογραφική σύμβαση δοσμένη με θεατρικούς όρους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος:

«Βασισμένο στην ταινία «Παράξενα παιχνίδια» του Michael Haneke και επηρεασμένο εξίσου από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Stanley Kubrick ,την «Θηλιά» του Alfred Hitchcock, «Ένας τέλειος φόνος» του Andrew Davis και «Θεωρίες Εγκλήματος» του Barber Schroetter αλλά και πολλές κινηματογραφικές παραγωγές με θέμα την πραγμάτωση του «τέλειου φόνου», αποτελεί μία κινηματογραφική συρραφή τοποθετημένη σε θεατρικό πλαίσιο. Αρκετοί αστέρες του κινηματογράφου θα ζωντανέψουν επί σκηνής στα 100 λεπτά της παράστασης, όπως ο Tim Roth και η Νaomi Watt, μεταξύ πολλών άλλων».

Και προσθέτει: «Εκτός από τον κινηματογράφο, βασική πηγή έμπνευσης του έργου είναι η ίδια η ζωή και συγκεκριμένα η περίφημη δίκη με τα σμόκιν στην υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού Μπόμπι Φρανκς από το περίφημο δίδυμο αριστούχων του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Νέιθαν Λίοπολντ & Ρίτσαρντ Λεμπ, οι οποίοι αλλάζουν ριζικά σαν άνθρωποι την μέρα που έρχονται σε επαφή με το Νίτσε και τον Υπεράνθρωπό για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ειδική μνεία επίσης γίνεται στην γνωστή υπόθεση του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία που συγκλόνισε την Ουάσιγνκτον το 2013, καθώς δολοφονήθηκε με την οικογένειά του και την οικιακή βοηθό στην έπαυλή τους, η οποία μετά από λίγο παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα όποια στοιχεία είχαν αφήσει πίσω τους οι δράστες».

Για να καταλήξει:

«Αρκετές αλληγορίες μα κυρίως ένα δριμύ κατηγορώ στη Δύση και τις σύγχρονες κοινωνίες που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτήν. Μία γροθιά στο στομάχι του υπέρμετρου καταναλωτισμού, του καθωσπρεπισμού και της δήθεν Δημοκρατίας του 21ου αιώνα».

Ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Δακτυλάς, Κορίνα Τριανταφυλου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Νικόλας Φραγκιουδάκης και ο μικρός Κλέαρχος Βαϊνόπουλος.

Κείμενο – σκηνοθεσία: Αναστάσιος Ζουγανέλης. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελισάβετ Λάτσιου. Κοστούμια – σκηνικά: Ασπασία Μπότα & Αγγελίνα Ρεμούνδου. Σχεδιασμός Φωτισμών: Πάνος Γκόλφης. Μουσικός σχεδιασμός: Κων/νος Νασέλος. Χορός – κίνηση: Αγγελική Χατζή. Φωτογραφίες – βίντεο: Μάνος Παπακορδάτος Daniel Βορεάκος Ath.Shooters.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ