«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες του Γιάννη Καλαβριανού

kalabrianou2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος της Έμιλυ Μπροντέ, που θα κάνει πρεμιέρα 11 Φεβρουαρίου 2017 στο ΚΘΒΕ.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στην αρχή της φετινής θεατρικής σεζόν με το ιδιόμορφο πρότζεκτ του, «Phone Home» στο Θέατρο Σφενδόνη, ο Γιάννης Καλαβριανός ετοιμάζει αυτή την περίοδο τη δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά για φέτος. Θα παρουσιάσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του, θα δούμε τον Γιώργο Γλάστρα στο ρόλο του Χίθκλιφ, έχοντας στο πλευρό του την Έφη Σταμούλη (παίζει στο «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου) και τους Αίγλη Κατσίκη, Γιώργο Κολοβό, Αγγελική Νοέα, Ορέστη Παλιαδέλη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Κώστα Ραμπαβίλα, Αρετή Σεϊνταρίδου και Ορέστη Χαλκιά.

Συμπληρώνοντας περίπου ένα μήνα προβών, ο Καλαβριανός αναφέρει σχετικά με το μοναδικό μυθιστόρημα της συγγραφέως, που εκδόθηκε το 1847:

«Πρόκειται για μια ιστορία ανθρώπων, που τους τραβούν προς τα πάνω τα πάθη και προς τα κάτω ο φθόνος. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Κόλαση. Μόνο που οι τόποι και τα πρόσωπα εκεί, συμβαίνει να έχουν αγγλικά ονόματα».

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» παρέμειναν αδημοσίευτα μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκαν παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Σαρλότ Μπροντέ, με το μυθιστόρημα «Τζέιν Έιρ». Τελικά, βγήκαν στην κυκλοφορία με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μετά το θάνατο της Έμιλι Μπροντέ ακολούθησε και δεύτερη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε η Σαρλότ. Το 1970 μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με τον Τίμοθι Ντάλτον ως Χίθκλιφ και την Άννα Κάλντερ-Μάρσαλ ως Κάθριν, ενώ το 1992 έγιναν ξανά ταινία με τη Ζιλιέτ Μπινός σε δύο ρόλους, της Κάθριν Έρνσο και της κόρης της, και τον Ρέιφ Φάινς ως Χίθκλιφ.

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» θα κάνουν πρεμιέρα 11 Φεβρουαρίου 2017 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Διασκευή- σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη.

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ