«Ολεάννα» με Κατερίνα Παπουτσάκη και Δημήτρη Πετρόπουλο

oleanna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το προκλητικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ θα παρουσιαστεί στο Θέατρο OLVIO, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Σε ένα από τα πιο προκλητικά έργα του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Μάμετ θα συμπρωταγωνιστήσουν με τη νέα χρονιά η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη, θα υποδυθούν τη φοιτήτρια και τον καθηγητή πανεπιστημίου, αντιστοίχως, στο «Ολεάννα».

Γραμμένο το 1992, το έργο έκανε πρεμιέρα στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του Χάρολντ Πίντερ, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον ίδιο τον Μάμετ. Η θεματική του αφορά την εκπαίδευση, τη γλώσσα και την επικοινωνία σε ένα ανελέητο παιχνίδι φύλων και εξουσίας, με παίκτες τον καθηγητή και τη μαθήτρια. Η ανάγκη και η πάλη των δυο τους για εξουσία και ασφάλεια, καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία, που τους περιβάλλει, αποδεικνύεται ουτοπική. Άλλωστε, η λέξη «Ολεάννα» προέρχεται από ένα λαϊκό σκανδιναβικό τραγούδι του 19ου αιώνα, το οποίο αναφέρεται στην οραματική απόδραση σε μία ουτοπία.

Η υπόθεση του έργου έχεις ως εξής: Ένας επιτυχημένος καθηγητής πανεπιστημίου προτείνει σε μια φοιτήτριά του, η οποία δεν θέλει με τίποτα να αποτύχει στις εξετάσεις, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στο γραφείο του για να την βοηθήσει να κατανοήσει το μάθημά του. Εκείνος, σε ανταπόδοση, θα της βάλει “άριστα”. Η νεαρή φοιτήτρια δέχεται και το μάθημα ξεκινά. Σταδιακά όμως, αυτό που ξεκίνησε ως «αθώο» μάθημα, εξελίσσεται σ’ ένα παιχνίδι λέξεων, παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, μέχρι που η κοπέλα κατηγορεί τον καθηγητή της για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση, “γκρεμίζοντάς” του το όνειρο της μονιμοποίησης και της αγοράς ενός καινούργιου σπιτιού.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός σκηνοθέτη: Έμμα Μαυρέλη.

Info
Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Τηλ: 210 34 14 118
Από 4 Φεβρουαρίου 2017. Κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. & Κυριακή στις 7.00 μ.μ. Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 - 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Ταμείο: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ). Προπώληση: 10€.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ