Το Θέατρο Κωφών στο «Νησί των σκλάβων»

theatro-kofon5
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν το ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του Μαριβώ.

Μετρώντας 33 χρόνια ενεργούς δράσης και παρά τους δύσκολους καιρούς, το Θέατρο Κωφών Ελλάδος συνεχίζει ακάθεκτο την καλλιτεχνική του δράση, με γνώμονα πάντα τη διάδοση της νοηματικής γλώσσας, τη σχέση νοηματικής και ομιλουμένης γλώσσας και την ενσωμάτωση κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών. Στη μέχρι τώρα πορεία του, έχει καταπιαστεί με έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο δραματολόγιο και τα τελευταία χρόνια συνεχίζει προς μια πιο πολιτική κατεύθυνση. Ασχολείται με θέματα όπως η μετανάστευση, οι άστεγοι αλλά και ιστορικές περιόδους της Ελλάδας (π.χ Εμφύλιος, Χούντα) σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει τους κωφούς σε έννοιες και περιόδους που ποτέ δε διδάχθηκαν στα σχολεία τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα ανεβάσει από 20 Ιανουαρίου 2017 «Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, που, αν και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725, σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από δύο αριστοκράτες και τους υπηρέτες τους, που ναυαγούν σε ένα νησί το οποίο κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται να ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος», προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο σημείωμα της παράστασης τα μέλη του Θεάτρου Κωφών:

«Αυτή η μοναδική αντιστροφή των ρόλων του Μαριβώ, ο αφέντης που γίνεται δούλος και ο δούλος που αλλάζει σε αφέντη, επιβεβαιώνει ότι η κοινωνική ταυτότητα του ατόμου είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή του να την υπερβεί και οδηγεί σε σύγχρονους συνειρμούς της πολιτικής πραγματικότητας. Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττουν επάνω στη σκηνή. Μπλέκονται, μιλούν ταυτόχρονα, μοιράζονται τους ίδιους ρόλους και τους ερμηνεύουν παράλληλα, σεβόμενοι ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Μια ιδιαίτερη πλατφόρμα διπλής διανομης που προσφέρει μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες: Τη νοηματική και την ομιλουμένη».

Ερμηνεύουν οι κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Πάνος Κατσής, Κώστας Μητσιόπουλος, Μάρθα Μπάμπη,  Φωτεινή Ταχά. Ακούοντες ηθοποιοί: Σοφία Καρρά, Ιάσων Bitter Κουρούνης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χριστίνα Ροκαδάκη, Βασιλική Σουρρή.

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς Διερμηνεία/χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Βηλαράς Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς Βοηθοί σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή, Άννα Παπαδάκη

Info
Θέατρο Κωφών Ελλάδος
Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3214708 και 6945390799 | Κρατήσεις (μόνο με sms): 6981167502.
Από 20 Ιανουαρίου 2017. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 21:15. Είσοδος: 10 ευρώ, 7 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ ανέργων | Διάρκεια: 60 λεπτά

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ