Πρώτο βίντεο για το «Θα πεθάνω αν πεθάνεις» της Έλενας Πέγκα

tha-pethano-an-pethaneis2
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το έργο της Anna Maria Nygren θα κάνει πρεμιέρα σε παγκόσμια πρώτη στη χώρα μας στις 6 Ιανουαρίου 2017 στο Χώρος Θέατρο.

Με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, η Έλενα Πέγκα θα μας συστήσει με τη νέα χρονιά τη νεαρή Σουηδή συγγραφέα Anna Maria Nygren. Θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη το έργο «Θα πεθάνω αν πεθάνεις» από 6 Ιανουαρίου του 2017 στη θεατρική στέγη της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, στο Χώρος Θέατρο.

Πρόκειται για ένα έργο παραβατικό, το οποίο θίγει το ζήτημα του σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι. Ένα έργο για την κατεστραμμένη αθωότητα. Η υπόθεσή του είναι ακόλουθη:

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα. Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις αγάπης και φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς. Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση. Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου. Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα. Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή. Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς. Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που αδιαφορεί για αυτά, έτσι και εμείς είμαστε σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για μας και εμείς για αυτόν, είμαστε αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι πράξεις μας, που τις κάνουμε ενώ τις φοβόμαστε, ενώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε.

Δείτε το βίντεο της παράστασης 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πέγκα στο σημείωμα της παράστασης, μεταξύ άλλων:

«Μου άρεσε καταρχήν η φρεσκάδα του έργου. Αλλά και οι προβληματισμοί που βγάζει στην επιφάνεια με πολύ απλό και αφαιρετικό λόγο. Πόσο ο κόσμος των παιδιών αντανακλά των κόσμο των ενηλίκων; Πόσο ο κόσμος των ενηλίκων αντανακλά των κόσμο των παιδιών; Είναι η αθωότητα αρετή; Τι είναι πλέον αθωότητα; Υπάρχει; Έτσι όπως έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία της κρίσης, κομμάτια ζωής που άλλοτε μπορεί να έμοιαζαν πως συμβαίνουν κατ’ εξαίρεση σε μακρινές μητροπόλεις, τώρα συμβαίνουν μπροστά μας. Φτώχια, εγκατάλειψη, αγριότητα, βία, εγκληματικές πράξεις, παράνοια, παραβατικότητα γίνονται ολοένα και πιο ορατές στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική επαρχία. Και τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα τα βλέπουν όλα αυτά, τα μαθαίνουν, τα συνηθίζουν και κάποια τα βιώνουν».

Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη. Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Πέγκα Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Παραγωγή: Ρουλά Νικολάου Μοντάζ: Αντώνης Κυριτσάνης.

Info
Χώρος Θέατρο
Πραβίου 6 (Σπύρου Πάτση με Ορφέως ), στάση Μετρό Κεραμεικός.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210-3426736.
Από 6 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2017. Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 , Κυριακή στις 20.00. Προπώληση: Viva.gr. Τιμές Εισιτηρίων : 14€, 12€, 10€.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ