Στις γιορτές τα παιδιά πάνε θέατρο

o-eutuxismenos-prigkipas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

10 + 2 παραστάσεις της αθηναϊκής σκηνής για τους μικρούς θεατρόφιλους.

«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας»: Ο Άρης Τρουπάκης μεταφέρει στη σκηνή το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ με τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα, που συμμαχεί με ένα μικρό χελιδόνι για να αντιμετωπίσουν μαζί τη φτώχεια, την ασχήμια, τη διαφθορά και την υποκρισία. (Εθνικό Θέατρο – Παιδική Σκηνή – Κτίριο Τσίλλερ)

«Ανύπαρκτος Ιππότης»: Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο, η ομάδα ΝΤΟΥΘ ανεβάζει ένα μεσαιωνικό παραμύθι με μαγικά πλάσματα, ιππότες, βασιλιάδες, ξύλινα άλογα, σπαθιά, σημαίες και παιδικά παιχνίδια που μιλάει για την ταυτότητα, τον ιπποτισμό και τη δύναμη της θέλησης. (Skrow Theatre)

«Στην Κιβωτό στις οκτώ»: Η Κιβωτός του Νώε, μετά το ταξίδι της στις περισσότερες ευρωπαϊκές σκηνές, έφτασε στην Ελλάδα σε μια παράσταση δια χειρός του Θιάσου ΗΛΊΑ Καρελλά με ηθοποιούς και μουσικούς, σκιές, ειδικές κατασκευές και πολυμέσα. Μουσικοί συνοδοιπόροι ζωντανά στη σκηνή οι αγαπημένοι μικρών και μεγάλων, Burger Project. (Παιδική Σκηνή – Θέατρο Κάππα)

«Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι»: Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, το έργο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη εξασκεί την παρατηρητικότητα και τη μνήμη των παιδιών, αλλά και καλλιεργεί μέσα τους την αίσθηση της φιλίας και της δικαιοσύνης ωθώντας τους να εξετάσουν τις διαφορετικές «όψεις» της αλήθειας που παρουσιάζονται από τα πρόσωπα της ιστορίας. (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου)

«Ο Βάσος και η Βιβή»: Μία κωμωδία, βασισμένη στο έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, για τη φιλία ή καλύτερα για το πώς φτιάχνονται και συμβαίνουν οι φιλίες, από τη Συντεχνία του Γέλιου δια χειρός Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη. (Θέατρο Τζένη Καρέζη)

Patroklos Skafidas
«Ένας Δράκος... μα ποιος Δράκος;»: Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος διασκευάζουν τον «Δράκο» του Γιεβγκένι Σβάρτς, δημιουργώντας μια σκηνική σύνθεση για μικρούς- αλλά και όχι μόνο- θεατές, με καυστικό χιούμορ, παιγνιώδεις ανατροπές που μπλέκουν το παραμύθι, την παραβολή και τη σάτιρα μέσα από έντονη θεατρικότητα. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. (Θέατρο Πόρτα)

«Οι Τρεις Σωματοφύλακες»: Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά μεταφέρεται στη σκηνή από τον Βασίλη Νικολαΐδη, διατηρώντας αναλλοίωτο το διαχρονικό, βαθιά ανθρώπινο και επιτακτικό μήνυμα των πρωταγωνιστών του: «Ένας για όλους και όλοι για έναν». (Θέατρο Ακροπόλ)

«Στη χώρα του Βασιλιά των Κλόουν»: Ένα έργο της Συμέλας Μεσβελιάνη που από συνειδητή επιλογή αποδίδεται κυρίως χωρίς γλώσσα, με τα πρόσωπά του να μιλούν μια επινοημένη, «ακαταλαβίστικη» γλώσσα, που ακριβώς γι’ αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλα τα παιδιά, είτε μιλούν ελληνικά είτε όχι. Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. (Θέατρο του Νέου Κόσμου)

«Τα ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ. Όλοι είμαστε ξένοι, κάπου»: Ο Δημήτρης Μπογδάνος μαζί με την ομάδα huit μεταφέρουν στο σήμερα το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σουίφτ «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», με πρωταγωνίστριες την Γκιουλ και την Ιβέρ να ξεκινούν μία απρόβλεπτη ταξιδιωτική περιπέτεια αποφασίζοντας ότι τα μάτια δεν βλέπουν τον κόσμο, αλλά τον δημιουργούν. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι παραστάσεις θα ξαναρχίσουν 1/1/2017)

Nikos Arvanitidis
«Ωραία Κοιμωμένη²»: Με τη χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού, η ομάδα Hippo Theatre Group προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και ανατροπές. Μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών για την προσωπική ελευθερία και τα όρια της. (Θέατρο 104)

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»: Ο κόσμος των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «ζωντανεύει» ξανά στη σκηνή από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση μέσα από μια παράσταση γεμάτη έρωτα, αγάπη, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία και ανθρώπινη αφέλεια. (Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες)

«Δεν είμαι φλαμίνγκο»: Μία μουσική κωμωδία του Πέτρου Κουμπλή με θέμα την αυτοεκτίμηση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και πρωταγωνιστή τον Μιλώ, ένα αξιαγάπητο στρουθοκαμηλάκι, που πασχίζει με κάθε τρόπο να γίνει μέλος της παρέας των όμορφων και κακομαθημένων φλαμίνγκο. (Θέατρο 104)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ