Οι 10 πολυαναμενόμενες πρεμιέρες του 2017

theatro
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι παραστάσεις που περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους στην αθηναϊκή σκηνή.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία/το μουσικό έργο»: Η Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσιάζει για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο, το έργο ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος που πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74 στο Θέατρο Τέχνης. Το λιμπρέτο και η μουσική σύνθεση ανήκουν στον Σταμάτη Κραουνάκη. Επί σκηνής, οι Γεράσιμος Γεννατάς και Φένια Παπαδόδημα. (15 Ιανουαρίου 2017, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου)

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες»: Με το αριστουργηματικό δράμα του αμερικανικού ρεαλισμού του Ευγένιου Ο Νιλ, που αφορά ένα ισχυρό και συγχρόνως παράδοξο ερωτικό τρίγωνο, επανακάμπτει ο Αντώνης Αντύπας στο Εθνικό Θέατρο. Θα σκηνοθετήσει τους: Νίκο Γιαλελή, Γιώργο Κέντρο, Μαρία Κίτσου, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Γιώργο Χριστοδούλου, Γιώργο Βερτσώνη, Χρυσή Βιδαλάκη, Ιουλιέττα Θύμη Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη, Γιώργο Ζυγούρη, Άλκη Μαγγόνα, Ανδρέα Παπανικόλα, Μάγδα Λέκκα, Σταύρο Μερμήγκη, Δημήτρη Τσεσμελή και Ανθούλα Χαιροπούλου. (19 Ιανουαρίου 2017, Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή)

«Οι Τρειςευτυχισμένοι»: Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στη σκηνή του Δημήτρη Τάρλοου, τρία χρόνια μετά τις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσε, για να παρουσιάσει την αστική κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Τάρλοου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χρήστος Λούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Κολλιοπούλου. (21 Ιανουαρίου 2017, Θέατρο Πορεία)

«Δον Ζουάν»: Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καταπιάνεται με το αριστούργημα του Μολιέρου, το οποίο θα ανεβάσει σε μια σύγχρονη εκδοχή, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του θραύσματα από άλλους «Δον Ζουάν» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ακροβατώντας παράλληλα στα σύνορα δύο γλωσσών: του σινεμά και του θεάτρου. Πρωταγωνιστούν: Χάρης Φραγκούλης (Δον Ζουάν), Γιάννος Περλέγκας (Σγαναρέλο), Έλενα Μαυρίδου (Ελβίρα). (25 Ιανουαρίου 2017 στις 20.30, Κεντρική Σκηνή)

«Πλατεία Ηρώων»: Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καραντζά είναι το άπαιχτο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, μια κωμωδία του παραλόγου, που διαδραματίζεται τη μέρα της κηδείας του καθηγητή μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ, στο διαμέρισμα της οικογένειας Σούστερ στην Πλατεία Ηρώων της Βιέννης, όπου και αυτοκτόνησε ο καθηγητής βουτώντας στο κενό. Παίζουν οι: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,Σύρμω Κεκέ,Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης ,Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου. (1η Φεβρουαρίου 2017, Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής)

«Δαιμονισμένοι»: Ο Θοδωρής Αμπαζής μεταφέρει στη σκηνή το βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, που αποτελεί μια ουσιαστική μαρτυρία της ζωής στην τσαρική Pωσία του τέλους του 19ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δημήτρης Ήμελλος, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορα Κοψιδά, Μαρία Ζορμπά, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Δανάη Σαριδάκη, Αντιγόνη Φρυδά και Ειρήνη Καραγιάννη. (2 Φεβρουαρίου 2017, Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»)

«Καλιγούλας»: Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen παρουσιάζει το ίσως πιο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ, που αποτελεί μια ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας», με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καλιγούλα να οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του, Δρουσίλλας. Στον ομώνυμο ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του οι: Θεοδώρα Τζήμου, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Μιχάλης Αφολάνιο, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος. (3 Φεβρουαρίου 2017, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)

«Το τελευταίο ψέμα»: Ο Ένκε Φεζολλάρι μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο δημοφιλή φιλμ του Μιχάλη Κακογιάννη, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το ρόλο της Χλόης, που ερμήνευσε η Λαμπέτη, θα αναλάβει η Νικόλ Δημητρακοπούλου. Μαζί της οι: Αθηνά Τσιλύρα, Στελιος Τυριακίδης, Αλεξ Κάβδας, Νίκος Σταυρακούδης, Αντώνης Φραγκάκης, Σάρα Γανωτή, Στέφανος Παπατρέχας, Ένκε Φεζολλάρι, Βέφη Ρέδη, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τσουανατος Θοδωρής. Στο ρόλο του μικρού Βασιλάκη, ο Παναγιώτης Δρακάτος. Επί σκηνής επίσης έξι εθελοντές – ανθρώπους τρίτης ηλικίας. (17 Φεβρουαρίου 2017, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

«Αφέντης και Δούλος»: Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Λέοντος Τολστόι, περιστρέφεται γύρω από τη θυσία του αφεντικού, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, που εκείνος και ο δούλος του παγιδεύονται από τη βαριά χιονοθύελλα του ρωσικού χειμώνα. Στο ρόλο του δούλου θα δούμε τον Νάνούρη, ενώ σε εκείνον του αφέντη τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τη μουσική της παράσταση θα γράψει ο Λόλεκ. (τέλη Φεβρουαρίου, Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου)

«Θερισμός»: Ο Δημήτρης Τάρλοου μετακομίζει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για να παρουσιάσει την άπαιχτη κωμωδία (;) του Δημήτρη Δημητριάδη, που κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας ένα υποδόριο, διαβρωτικό και εν τέλει τραγικό χιούμορ. Ήρωές της, μία παρέα εύπορων αστών, που χαλαρώνει ατενίζοντας τη θέα από τον κόλπο του Ακαπούλκο. Επί σκηνής θα δούμε τους Αλεξία Καλτσίκη, Άννα Μάσχα, Περικλή Μουστάκη, Θεοδώρα Τζήμου και Νίκο Ψαρρά. (23 Μαρτίου 2017, Κτίριο Τσίλλερ – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ