«Λεντς» από τον Χάρη Φραγκούλη στο Bios

xari-fragkouli
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από τα σημαντικότερα κείμενα του σύγχρονου κλασικού ρεπερτορίου, η νουβέλα του Γκέοργκ Μπύχνερ θα κάνει πρεμιέρα στη σκηνή στις 20 Απριλίου 2017.

Δύο χρόνια μετά την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του, «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει», που πρωτοπαρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών κι έπειτα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, ο Χάρης Φραγκούλης ετοιμάζεται να βρεθεί και πάλι κάτω από το θεατρικό σανίδι. Θα μεταφέρει στη σκηνή τη νουβέλα του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Λεντς», με τους Ηρώ Μπέζου, Γιάννη Παπαδόπουλο, Σοφία Κόκκαλη, Μιχάλη Τιτόπουλο και Ανδρέα Κοντόπουλο να πρωταγωνιστούν.

Από τα σημαντικότερα κείμενα του σύγχρονου κλασικού ρεπερτορίου και ένα από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της γερμανικής λογοτεχνίας, το «Λεντς» είναι ένα ποιητικό κείμενο με ρεαλιστικά και fiction στοιχεία, που αναφέρεται στον ποιητή Λεντς, φίλο του Γκαίτε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κεντρικούς δημιουργούς του λογοτεχνικού κινήματος Sturm ud Drag (Θύελλα και Ορμή) των αρχών της δεκαετίας του 1770.

Όπως σημειώνει ο Φραγκούλης, τον Λεντς δεν θα τον υποδυθεί ένας ηθοποιός συγκεκριμένα κι αυτό γιατί δεν τον ενδιαφέρει να μας διηγηθεί αυτή καθ’ αυτή την πορεία του συγγραφέα προς την τρέλα, αλλά να εξετάσει τα όρια του εαυτού. «Το πώς ο Μπύχνερ μιλάει για τον εαυτό του μέσα από τον Λεντς και το πώς εμείς με τη σειρά μας μιλάμε για τους δικούς μας εαυτούς μας μέσα από τον Μπύχνερ που μιλάει μέσα από τον Λεντς», ανάφερει.

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Πανουργιά. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Πρεμιέρα 20 Απριλίου 2017 στο Bios.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ο Χάρης Φραγκούλης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η Eπανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Υπόγειο του «Τέχνης», ενώ ήδη βρίσκεται σε πρόβες για τον «Δον Ζουάν» δια χειρός Μιχαήλ Μαρμαρίνου που θα κάνει πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου 2017 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ