Η «Καθαρή Πόλη» των Αζά – Τσινικόρη συνεχίζει το ταξίδι της

kathari-poli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η επιτυχημένη παράσταση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Πειραματική Σκηνή (-1) του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία.

Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συμπαραγωγή της Στέγης και του Goethe Institut, ενώ μόλις χθες, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε τον κύκλο παρουσίασής της στην Πειραματική Σκηνή (-1) του Εθνικού Θεάτρου. Στο μεσοδιάστημα, έχει ταξιδέψει σε Παρίσι, Μόναχο, Στρασβούργο, Λισαβόνα, Λιουμπλιάνα και Βίλνιους. Και το ταξίδι δεν σταματάει εδώ για την «Καθαρή Πόλη» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη.

Από τον Μάιο, θα ετοιμάσει ξανά βαλίτσες για εξωτερικό. Αρχής γενομένης από το Μετς της Γαλλίας στις 12, 13, και 14 Μαΐου. Εν συνεχεία, θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες του Βελγίου στις 13 και 14 Ιουνίου. Τον Οκτώβριο θα ανέβει στη Λυών της Γαλλίας, ενώ το Νοέμβριο στη Βασιλεία της Ελβετίας .

jertef

Θυμίζουμε ότι η «Καθαρή Πόλη» διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής. Στην παράσταση μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νότια Αφρική, Μολδαβία, Φιλιππίνες). Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ