«Οι Τρειςευτυχισμένοι» έρχονται στη σκηνή του Πορεία – Φωτογραφίες από πρόβες

oi-treiseutuxismenoi-erxontai-sti-skini-tou-poreia--fotografies-apo-probes-fotografies-apo-probes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου για την αστική κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Τρία χρόνια μετά τις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσε, ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει από 21 Ιανουαρίου στο Θέατρο Πορεία, για να παρουσιάσει μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν. Θα ανεβάσει την αστική κωμωδία του Γάλλου κωμωδιογράφου, Ευγένιου Λαμπίς, «Οι Τρειςευτυχισμένοι», με ένα θίασο αξιώσεων επί σκηνής: Δημήτρης Τάρλοου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χρήστος Λούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Η παράσταση αυτή, οι πρόβες της οποίας συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του Λαμπίς στο θέατρο της πλατείας Βικτωρίας, έξι χρόνια μετά την «Υπόθεση της οδού Λουρσίν».

Η υπόθεσή των «Τρειςευτυχισμένων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα του έργου, «διαδραματίζεται στο σπίτι του Μαρζαβέλ, όπου περιφέρεται ένα πλήθος ανθρώπων που τους συνδέουν μοιχείες -παρελθούσες, παροντικές και μελλοντικές- οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων-φετίχ: ενός ρολογιού-κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών…

Όλα τα παραπάνω σύρουν τυραννικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία και αντιστρόφως. Εμείς, το κοινό, συμπάσχουμε μαζί τους -μέσα από το γέλιο, ένα γέλιο, όμως, άγριο, ανελέητο, σχεδόν σαδιστικό, καθώς ανακαλύπτουμε τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές μας σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική μας φύση. Ο Λαμπίς δεν ενδιαφέρεται, λοιπόν, μόνο για τους ήρωές του: οι κόσμοι που δημιουργεί είναι φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου, μιας ζούγκλας με τους δικούς της κανόνες, που αντιστέκονται σχεδόν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής τους. Φέρνει τους ήρωές του στα άκρα για να κάνει εμάς να αναμετρηθούμε με το αιώνιο ερώτημα: “Είναι, τελικά, εφικτή η ευτυχία;”».

«Οι Τρειςευτυχισμένοι» είναι ένα τρίπρακτο έργο συζυγικών και ερωτικών ηθών και διαδοχικών παρεξηγήσεων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Theatre du Palais Royal του Παρισιού το 1870. Λέγεται μάλιστα ότι το εν λόγω έργο γράφτηκε από τον Γάλλο συγγραφέα ως αντίδραση στον ισχυρισμό ενός κριτικού, σύμφωνα με τον οποίο «η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο», με τον Λαμπίς να αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ερμηνεύουν οι: Μαρζαβέλ: Δημήτρης Τάρλοου Ερμάνς: Άλκηστις Πουλοπούλου Ερνέστ: Χρήστος Λούλης Ζομπλέν: Άγγελος Παπαδημητρίου Κράμπαχ: Λαέρτης Μαλκότσης Πετούνια, Λίσμπετ: Λένα Παπαληγούρα Μπέρτα: Ιωάννα Κολλιοπούλου. Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου. Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα. Βοηθός σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα. Β’ βοηθός.

Info
Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0821 0082