«Το τελευταίο ψέμα» του Ένκε Φεζολλάρι θέτει ερωτήματα για τις αξίες σε κρίση

teleutaio-psema10
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η εμβληματική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη παρουσιάζεται για πρώτη φορά και μάλιστα με επιπλέον σκηνές που είχαν κοπεί, στον ειδικά διαμορφωμένο, υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.

Από τα πιο δημοφιλή έργα του Μιχάλη Κακογιάννη, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, «Το τελευταίο ψέμα» παρουσιάζει ο Ένκε Φεζολλάρι για πρώτη φορά στη σκηνή και μάλιστα με επιπλέον σκηνές που είχαν κοπεί, στον ειδικά διαμορφωμένο, υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του, η Νικόλ Δημητρακοπούλου κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χλόης, εκείνον που κρατούσε στη μεγάλη οθόνη η Λαμπέτη. Της όμορφης κόρης μιας ξεπεσμένης αθηναϊκής αριστοκρατικής οικογένειας, που πασχίζει να διατηρήσει το πρόσχημα της οικονομικής ευημερίας, ενώ στην πραγματικότητα πνίγεται από τα χρέη και η οποία πιέζεται από τη μητέρα της να πνίξει τα συναισθήματά της και να παντρευτεί έναΝ πλούσιο.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης:

«Πρόκειται για μία ιστορία που διατηρεί δυναμικά στο χρόνο τη δραματικότητα και το ρεαλισμό εκείνης της εποχής, θίγοντας ταυτόχρονα προβληματισμούς για την αλήθεια και το ψέμα, το φαίνεσθαι και το είναι, τα θέλω και τα πρέπει. Στην Μετεμφυλιακή Ελλάδα και στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50, συνοικίες ψυχών ονειρεύονται και παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ξεπεσμένες ζωές που αγωνίζονται να μην ξεπουληθούν τελείως. Χρεωκοπημένοι άνθρωποι βουτηγμένοι στο ψέμα και στα προσχήματα. Μια ηθική τάξη πραγμάτων που καταρρέει και μαζί της, μια εύπορη τριμελής οικογένεια που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Με στόχο τη διαφύλαξη της φήμης τους καταφεύγουν σε μια σειρά από ψέματα».

Για να καταλήξει:

«Στη σύγχρονη εποχή, όπου αξίες βρίσκονται σε κρίση, διάφορα ερωτήματα γεννιούνται: Μπορούν οι άνθρωποι να πετύχουν το σκοπό τους χωρίς ηθικές εκπτώσεις; Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να μην σταματήσουμε να είμαστε αυτό που ήμασταν; Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς; Υπάρχει γυρισμός;».

Συντελεστές
Κείμενο: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Δραματουργική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Σύμβουλος Κειμένου: Μαρία Σκαφτούρα
Σκηνικά Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Βοηθός σκηνογράφου: Ανθή Παρασκευά-Βελουδογιάννη
Φωτογραφίες-Video Trailer: Άγης Θεοχαρόπουλος
Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς
Παραγωγή: Red Moonlight Productions

Ερμηνεύουν
Νικόλ Δημητρακοπούλου (Χλόη Πέλλα)
Αθηνά Τσιλύρα (Ρωξάνη Πέλλα)
Ανδριάνα Χαλκίδη (Κατερίνα)
Σπύρος Ζουπάνος (Κλέων Πέλλας)
Αντώνης Φραγκάκης (Γαλανός)
Στελιος Τυριακίδης (Μάρκος)
Αλεξ Κάβδας (Νίκος Δρίτσας)
Βέφη Ρέδη (Λιλίκα)
Στέφανος Παπατρέχας (Αφηγητής/Τραγουδιστής)
Τσουανάτος Θοδωρής (Μπακάλης / Γιάννης / Εκτιμητής Έργων Τέχνης/ Γιατρός)
Μαρία Νεφέλη Δούκα (Λίλιαν/ Πόπη)
Ιωάννα Πιταούλη (κυρία Πανταζή)
Νατάσα Σουρλαντζή (Καίτη)

Info
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Υπόγειο
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ. 210 3418550.


Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 10 € (προπώληση), 12 € (γενική είσοδος), 10 € (μειωμένο για μαθητές/σπουδαστές/ φοιτητές/ομαδικές κρατήσεις/ κατόχους κάρτας ανεργίας και πολυτέκνων (κάρτα ΑΣΠΕ), κατόχους Κάρτας Club IFA -Γαλλικού Ινστιτούτου και κάτοχους Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), κατόχους κάρτας πολιτισμού, κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάρτας ΟΤΟΕ, κάρτας ΟΙΕΛΕ, άτομα άνω των 65 ετών.) 5 € (μειωμένο για ΑΜΕΑ, ατέλειες) Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων: Εισιτήρια προπωλούνται: Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr. Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία: • Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ώρες λειτουργίας: Δευ.& Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00. • Καταστήματα Forthnet • Seretis travel Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.