«Τα όνειρα του Αϊνστάιν» θα τα δεις στο Νέο Κόσμο

ta-oneira-tou-ainstain1
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Παράσταση βασισμένη στη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν από τη θεατρική ομάδα ΟΜΟΡΟΣ.

Από κάποιον μακρινό δρόμο το ρολόι ενός ψηλού πύργου αντηχεί έξι φορές. Ο νεαρός σωριάζεται πάνω στο γραφείο του. Τα μαλλιά του είναι ξεχτένιστα. Έφτασε στη δουλειά του ξημερώματα, ύστερα από μία ακόμα νύχτα γεμάτη αγωνία. Τους τελευταίους μήνες είδε πολλά όνειρα για το χρόνο...

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν μόνο για μία ημέρα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο χρόνος είναι κυκλικός και η ζωή επαναλαμβάνεται χωρίς σταματημό. Έναν κόσμο όπου ο χρόνος έχει τρεις διαστάσεις όπως και ο χώρος. Έναν κόσμο όπου όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι, τόσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος. Έναν άλλον όπου ο χρόνος κυλά ανάποδα. Όπου ο χρόνος είναι αίσθηση όπως η γεύση ή η ακοή. Όπου ο χρόνος διαφέρει από γειτονιά σε γειτονιά, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα.

Ο χρόνος είναι ο “ανώτατος άρχων”, δεν είναι όμως απόλυτος. Είναι σχετικός. Είναι τέσσερα λεπτά μετά τις οχτώ. Στο γραφείο μπαίνει η δακτυλογράφος. Βλέπει τον Αϊνστάιν στην άλλη άκρη του δωματίου να κρατάει το χειρόγραφο κείμενό του, τη θεωρία του για το χρόνο. Χαμογελά.

Αυτό είναι το έργο «Τα όνειρα του Αϊνστάιν», που θα μας παρουσιάσει από 24 Φεβρουαρίου στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου η θεατρική ομάδα ΟΜΟΡΟΣ, έχοντας βασιστεί στην ομώνυμη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σκηνοθέτις της παράστασης Ελένη Βλάχου:

«Γραμμένο το 1993 από τον συγγραφέα και φυσικό Alan Lightman, “Τα όνειρα του Αϊνστάιν” είναι ένα κείμενο-εικόνα για το τι είναι ή τι θα μπορούσε να είναι ο χρόνος. Ένας υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνιών, ο νεαρός Αϊνστάιν, προσπαθώντας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τη σχετικότητα, μοιράζεται με τον φίλο του Μπέσσο τα όνειρά του δίνοντας στο χρόνο άπειρες διαστάσεις. Η νουβέλα του Lightman είναι μια διανοητική πρόκληση που στη θεατρική της διασκευή φροντίσαμε να μην στερήσουμε καθόλου από  το χιούμορ της. Ακολουθώντας την απλότητα της γραφής του, στήνουμε μία παράσταση όπου η έννοια του χρόνου υπάρχει με τη μορφή του ρυθμού, του φωτός, της μουσικής και των σχημάτων».

Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου. Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς.

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7 & Θαρύπου
210 9212900.
Από 24 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00. Εισιτήρια από 8 ευρώ: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-tou-neou-kosmou/ta-onira-tou-ainstain/#workspace.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ