Πρώτη ματιά στον «enter sandman» του Θέμελη Γλυνάτση – Φωτογραφίες και βίντεο

entersandman-6vassilismakris
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Πρεμιέρα 21 Φεβρουαρίου στο Skrow Theatre για τη βασισμένη στη νουβέλα «Ο Ζάντμαν» του E. T. A. Hoffmann παράσταση.

Δυο χρόνια μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, ο Θέμελης Γλυνάτσης επιστρέφει στο Skrow Theatre για να παρουσιάσει ένα έργο εμπνευσμένο από τη νουβέλα «Ο Ζάντμαν» του E. T. A. Hoffmann.

Δείτε το βίντεο της παράστασης 

Θα ανεβάσει από 21 Φεβρουαρίου την παράσταση «enter sandman», που θα βασιστεί σε ένα μοναδικό σκηνικό τοπίο όπου ένα έντονο φωτιστικό περιβάλλον, μια ιδιαίτερα σύνθετη ηχητική σύμβαση και μια ξεχωριστή παρέμβαση μέσω animation  θα επιχειρήσουν να μεταφράσουν την αίσθηση του παραμυθιού, του τρόμου και της τρέλας σε ένα σύγχρονο κοινό.

«Ο Ζάντμαν», αριστούργημα του ύστερου γερμανικού ρομαντισμού, είναι ένα από τα πρώτα δείγματα νουβέλας τρόμου. Παγιδευμένος από το ψυχικό τραύμα του μυστηριώδους θανάτου του πατέρα του, ο Ναθάνιελ φεύγει από το σπίτι του για σπουδές, όπου παγιδεύεται σε μια αλλόκοτη ερωτική ιστορία που τον οδηγεί στο έγκλημα και την τρέλα. Μέσα σε ένα κείμενο που συνδυάζει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία την ειρωνεία, το χιούμορ και τον τρόμο, ο Hoffmann πλάθει μια συναρπαστική ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο παραμύθι και την ψυχιατρική μελέτη. Διόλου τυχαίο που η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί τον πυρήνα του δοκιμίου του Ζίγκμουντ Φρόυντ, «Το Ανοίκειο».

Όπως εξηγεί ο Γλυνάτσης στο σημείωμα του «enter sandman»:

«Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθεί η παράσταση, που υπόσχεται να μεταδώσει την αίσθηση του εφιάλτη και της ψύχωσης, αλλά και του γκροτέσκο και του χιούμορ στο κοινό. Η διχασμένη ψυχή του Ναθάνιελ, αποδομένη από δύο ηθοποιούς, εξομολογείται την ιστορία του σε ένα ψυχίατρο, που σταδιακά μεταμορφώνεται στον χειρότερό του εφιάλτη, το τέρας Ζάντμαν που βγάζει τα μάτια από τα παιδιά που δεν πέφτουν για ύπνο όταν πρέπει. Γύρω από αυτούς τους δυο χαρακτήρες στέκουν οι οικείες φιγούρες του Ναθάνιελ, όπως ο εγκάρδιος φίλος του Λόταρ και η αρραβωνιαστικιά του Κλάρα,  που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πραγματικοί ή προβολές και φαντασιώσεις του».

Ερμηνεύουν: Σοφιάννα Θεοφάνους (Κλάρα), Πάνος Κούγιας (Ναθάνιελ 1), Βασίλης Λιάκος (Ναθάνιελ 2), Κατερίνα Μαούτσου (Ολύμπια), Μάιρα Μηλολιδάκη (Μητέρα), Σταμάτης Πακάκης (ο Ζάντμαν), Γιάννης Φίλιας (Πατέρας/Λόταρ).

Μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης Σκηνοθεσία/Διασκευή: Θέμελης Γλυνάτσης Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου Animation: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση Bοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Info
Skrow Theatre
Αρχελάου 5, Παγκράτι
Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 20:30 μ.μ.).
Από 21 Φεβρουαρίου έως 4 Απριλίου. Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00. Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € φοιτητικό & ανέργων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ