Τι θα δούμε τον Φεβρουάριο στις θεατρικές σκηνές της πόλης

daimonismenoi
ΤΡΙΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο μήνα στα θέατρα της Αθήνας και όχι μόνο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Δαιμονισμένοι»: Ο Θοδωρής Αμπαζής μεταφέρει στη σκηνή το βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, που αποτελεί μια ουσιαστική μαρτυρία της ζωής στην τσαρική Pωσία του τέλους του 19ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δημήτρης Ήμελλος, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορα Κοψιδά, Μαρία Ζορμπά, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Δανάη Σαριδάκη, Αντιγόνη Φρυδά και Ειρήνη Καραγιάννη. (2 Φεβρουαρίου, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»)

«Καθώς ψυχορραγώ»: Η Σοφία Φιλιππίδου παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Ουίλιαμ Φώκνερ, που στην Ελλάδα γνωρίσαμε από την συναρπαστική μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα (1970), με την ίδια να ερμηνεύει την Άντυ Μπάντρεν, κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος. (2 Φεβρουαρίου, Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής)

 

«Πλατεία Ηρώων»: Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καραντζά είναι το άπαιχτο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, μια κωμωδία του παραλόγου, που διαδραματίζεται τη μέρα της κηδείας του καθηγητή μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ, στο διαμέρισμα της οικογένειας Σούστερ στην Πλατεία Ηρώων της Βιέννης, όπου και αυτοκτόνησε ο καθηγητής βουτώντας στο κενό. Παίζουν οι: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,Σύρμω Κεκέ,Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης ,Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου. (3 Φεβρουαρίου, Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής)

«Καλιγούλας»: Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen παρουσιάζει το ίσως πιο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ, που αποτελεί μια ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας», με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καλιγούλα να οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του, Δρουσίλλας. Στον ομώνυμο ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου. (3 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)

«Πνεύμονες – Lungs»: Ο Δημήτρης Λάλος ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, μια αμείλικτα ειλικρινή, αστεία και επίκαιρη ιστορία αγάπης με πρωταγωνιστές τους Αποστόλη Τότσικα και Βάσω Καβαλιεράτου. (3 Φεβρουαρίου, Tempus Verum-Έν Αθήναις)

«Ιωάννα της Λωραίνης»: Μία transmedia παράσταση που δίνει μία σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας από το Ντομρεμύ από τη Violet Louise. (3 Φεβρουαρίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία/το μουσικό έργο»: Η Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσιάζει για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο, το έργο ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος που πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74 στο Θέατρο Τέχνης. Το λιμπρέτο και η μουσική σύνθεση ανήκουν στον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος θα αναλάβει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του 9χρονου Βικτώρ. (4 Φεβρουαρίου, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου)

«Άλμπα»: Ο Κωνσταντίνος Χατζής και η ομάδα Χρώμα μεταφέρουν στη σκηνή τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Θωμά Τσαλαπάτη -έργο του είναι επίσης το «Άνκορ» που σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Άττις-, που μιλά για μια «μια πόλη η οποία μοιάζει σαν ένα εύθραυστο κορίτσι χωρίς ηλικία». Ερμηνεύουν οι: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Χριστίνα Βασιλοπούλου, Μαρία Μαλλούχου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Χρήστος Τζιώτας. (6 Φεβρουαρίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

«Ολεάννα»: Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, στο ρόλο του καθηγητή Πανεπιστημίου και η Κατερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της φοιτήτριας, παγιδευμένοι σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας, αναμετρώνται με σφοδρότητα στο ευαίσθητο πεδίο της εκπαίδευσης μέσα από το προκλητικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ. (11 Φεβρουαρίου, Θέατρο Olvio)

«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Ο Γιάννης Καλαβριανός μεταφέρει στη σκηνή το μυθίστορημα της Έμιλι Μπροντέ, μια ιστορία ανθρώπων, που τους τραβούν προς τα πάνω τα πάθη και προς τα κάτω ο φθόνος. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), η Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), ο Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ) και η Έφη Σταμούλη (Νέλυ). (11 Φεβρουαρίου, ΚΘΒΕ - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών)

«Ματωμένος γάμος»: Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας καταπιάνεται με τη θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε νέα μετάφραση του συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα και σε μουσική του Cayetano. (12 Φεβρουαρίου, Από Μηχανής Θέατρο)

«enter sandman»: Ο Θέμελης Γλυνάτσης παρουσιάζει μια παράσταση εμπνευσμένη από τη νουβέλα «Ο Ζάντμαν» του E. T. A. Hoffmann, που θα βασιστεί σε ένα μοναδικό σκηνικό τοπίο όπου ένα έντονο φωτιστικό περιβάλλον, μια ιδιαίτερα σύνθετη ηχητική σύμβαση και μια ξεχωριστή παρέμβαση μέσω animation θα επιχειρήσουν να μεταφράσουν την αίσθηση του παραμυθιού, του τρόμου και της τρέλας σε ένα σύγχρονο κοινό. (21 Φεβρουαρίου, Skrow Theatre)

«Το τελευταίο ψέμα»: Ο Ένκε Φεζολλάρι μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο δημοφιλή φιλμ του Μιχάλη Κακογιάννη, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το ρόλο της Χλόης, που ερμήνευσε η Λαμπέτη, θα αναλάβει η Νικόλ Δημητρακοπούλου. (24 Φεβρουαρίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

«Αφέντης και Δούλος»: Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Λέοντος Τολστόι, περιστρέφεται γύρω από τη θυσία του αφεντικού, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, που εκείνος και ο δούλος του παγιδεύονται από τη βαριά χιονοθύελλα του ρωσικού χειμώνα. Στο ρόλο του δούλου θα δούμε τον Νάνούρη, ενώ σε εκείνον του αφέντη τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τη μουσική της παράσταση θα γράψει ο Λόλεκ. (τέλη Φεβρουαρίου, Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου)

«Νίκη»: Ο Σταμάτης Φασουλής μεταφέρει στη σκηνή το ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Α. Χωμενίδη, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, με την Φιλαρέτη Κομνηνού να ενσαρκώνει τη ζωή της μητέρας του συγγραφέα. (Φεβρουάριος, Θέατρον Ελληνικός Κόσμος Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ