Αργύρης Ξάφης και Αμαλία Μουτούση αντιμέτωποι με τον Οιδίποδα

arguris-ksafis-amalia-moutousi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια ερευνητική προσέγγιση στο υλικό της σοφόκλειας τραγωδίας, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

«Οιδίπους Τύραννος: Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;», τιτλοφορείται η ερευνητική προσέγγιση στο υλικό της σοφόκλειας, που παρουσίασαν οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών στο πλαίσιο των  πτυχιακών τους εξετάσεων (έτος 2016) υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και ηθοποιών Αργύρη Ξάφη (διδασκαλία επεισοδίων) και Αμαλίας Μουτούση (διδασκαλία χορικών) και η οποία θα παρουσιαστεί εκ νέου 8 και 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για μια μελέτη εν εξελίξει πάνω στο αρχαίο δράμα και στα θέματα που θίγει, στα αρχέτυπα δίπολα (γνώση - άγνοια, άνθρωπος - θεός, πίστη - λογική, φώς - σκοτάδι). Από την τραγικότητα των επεισοδίων ως τον μεταφυσικό άχρονο κόσμο των χορικών ξετυλίγεται όλη η αφήγηση του Σοφοκλή. Οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το παιχνίδι της αλλεπάλληλης εναλλαγής προσώπων (άσκηση μαθητείας σε διαφορετικούς ρόλους), με τη δυναμική του λόγου ως μέσο δράσης, και με τη σύμπτυξη των δύο κεντρικών πυλώνων που θεμελιώνουν την αρχαία τραγωδία, τον «γήινο» κόσμο των επεισοδίων σε χρόνο ενεστώτα (πλοκή, γεγονότα, διάδραση) και το αλλόκοσμο σύμπαν της χορικής λειτουργίας που ο ήχος του ταξιδεύει στο χρόνο.

Μετάφραση επεισοδίων: Μίνως Βολανάκης. Υποκριτική διδασκαλία: Αργύρης Ξάφης. Μετάφραση χορικών: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος. Διδασκαλία χορικών: Αμαλία Μουτούση. Κινησιολογία: Αμάλια Μπένετ.

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη
Tηλ. 210 7282333
8, 9 Μαρτίου στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 4 Πολύτεκνοι, 65+: € 6 Ζώνη Β: € 10 Ζώνη Α: € 15.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ