Ο Γιάννης Λεοντάρης μεταφέρει στη σκηνή τη βραβευμένη «Απειλή»

apeili
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Το έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Στην Κοζάνη και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης θα ανηφορίσει τον Μάρτιο ο Γιάννης Λεοντάρης. Θα σκηνοθετήσει το βραβευμένο το 2012 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για Νέους Συγγραφείς έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, «Η Απειλή». Μία κωμωδία αμφίθυμη και παράδοξη.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης:

«Τα σημαντικά γεγονότα της πλοκής είναι ήχοι που παράγονται εκτός σκηνικής δράσης. Ένα ζευγάρι λούμπεν μικροαστών ζει σ’ένα ασφυκτικό διαμέρισμα βλέποντας ασταμάτητα τηλεόραση και κρυφακούγοντας τους γείτονες. Όταν διαπιστώσουν ότι οι νέοι τους γείτονες είναι αλλοδαποί μετανάστες, γίνονται έξαλλοι. Αρχίζουν να οπλοφορούν και να σχεδιάζουν τη φυσική εξόντωσή τους. Το μικρό διαμέρισμα μετατρέπεται σε τόπο ψυχικής διαταραχής, Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε γελοίους και θλιβερούς υπερασπιστές ενός ανύπαρκτου οχυρού. Όταν ωστόσο οι θλιβεροί άνθρωποι οπλοφορούν, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ο άντρας θέτει το ερώτημα: "Το ξέρεις πώς αν φάω έναν απ’αυτούς τους νόμιμους, τρώω όσα χρόνια θα έτρωγα αν σκότωνα εσένα;"».

Στην παράσταση, το διαμέρισμα της «Απειλής» τοποθετείται στο κέντρο μιας δυσ-τοπίας: ένα καθιστικό, περικυκλωμένο από μια αφιλόξενη παραλία. Όμως, το ναυάγιο συμβαίνει μέσα στο διαμέρισμα. 

Στην «Απειλή», το κωμικό εναλλάσσεται με την υπερβολή του ωμού ρεαλισμού κοιτάζοντας με το μικροσκόπιο τον φασισμό που μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα ζευγάρι παντόφλες ή σ’ενα πακέτο γαριδάκια. Με την επιλογή αυτού του έργου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αρθρώνει έναν καθαρό πολιτικό λόγο ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό».

Ερμηνεύουν: Αιμιλία ΒάλβηΠαναγιώτης Παπαϊωάννου. Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς. Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ