«Ο Μορφωμένος» από τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη στο «104»

o-morfomenos Kostis Kallivretakis
ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Παράσταση που επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία του τανκ που εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο την 17η Νοέμβρη 1973 από την πλευρά του στρατιώτη που το οδηγούσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, του τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου του Royal Central School of Speech and Drama και συνεργάτης των DV8, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης θα κάνει από 24 Μαρτίου το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη σκηνή του Θεάτρου 104 με την παράσταση «Ο Μορφωμένος».

Πρόκειται για ένα μονόλογο, που αντλεί υλικό από αληθινές μαρτυρίες και ντοκουμέντα αλλά και από την αυτοσχεδιαστική διαδικασία της πρόβας και επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία του τανκ που εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο την 17η Νοέμβρη 1973 από την πλευρά του στρατιώτη που το οδηγούσε. Με άξονα τη διπλή αφήγηση, πρόθεση είναι το ιστορικό γεγονός ν’ ανοίξει στο χώρο και το χρόνο και να γίνει η ιστορία κάθε εισβολής, που ανεξάρτητα από τις καταβολές της, συνδιαλέγεται πάντοτε με έννοιες όπως: εξέγερση, καθήκον, επίγνωση, επιλογή. Ποια είναι τα όρια της βίας όταν κοιτάζεις μέσα από τις διόπτρες ενός τανκ; Και το κυριότερο, ποιοι παράγοντες καθορίζουν την ανθρώπινη δράση σε μια κρίσιμη στιγμή;

Επί σκηνής θα δούμε τον Κωστή Καλλιβρετάκη, που τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου όπου συνεργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με θέατρα όπως το Ballhaus Naunynstraße και το Maxim Gorki Theater, μεταξύ άλλων.

Σύνθεση κειμένου- δραματουργία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου Σκηνικό: Αδριανός Ζαχαριάς Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Άλκηστις Νικολαΐδη Ιστορικός σύμβουλος: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης Photo credit: @kostisk.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε με τη συμβολή του Κωστή Καλλιβρετάκη. Η παράσταση επιχορηγείται από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Info
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Από 24 Μαρτίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας ταμείου: 210 3455020. Είσοδος: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ φοιτητικό-ανέργων, 3 ευρώ ατέλειες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ