«Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή από τον Κωνσταντίνο Ρήγο στο ΚΠΙΣΝ

rigos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Το μιούζικαλ, το λιμπρέτο του οποίου υπογράφει ο συνθέτης, βασίζεται στην ποιητική έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Μετά τον «Άνεμο» που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος προετοιμάζει αυτή την περίοδο τη νέα σκηνοθετική δουλειά του. Θα ανεβάσει τον Μάιο στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνική Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος της ΕΛΣ για τις σεζόν 2016-2017 και 2017-2018.

Το λιμπρέτο θα φέρει την υπογραφή του συνθέτη του έντεχνου κυρίως τραγουδιού, ο οποίος θα αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του έργου, το οποίο είναι η πρώτη παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο χώρο του μιούζικαλ.

Στο σημείωμα της παράστασης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Υπερβαίνοντας τα στερεότυπα του είδους, ο Ερωτόκριτος φέρνει το λεξιλόγιο του μιούζικαλ, με τις αναφορές του συνθέτη στη τζαζ και τα μπλουζ, κοντά στην κρητική μουσική παράδοση, από την οποία αντλεί μεγάλο μέρος του υλικού του. Το μιούζικαλ βασίζεται στην ποιητική έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου και κρατάει την πρωτότυπη διάλεκτο και τη δομή του αναγεννησιακού έργου. Ωστόσο, παρόλη τη χρήση του ιδιαίτερου δεκαπεντασύλλαβου του Κορνάρου, που παραπέμπει στο πρωτότυπο ιστορικό πλαίσιο, ο «Ερωτόκριτος» του Μαραμή δεν τοποθετείται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο κι εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην αρρώστια του πόθου και στις περιπέτειες των δύο νέων, μέχρι να φτάσουν στο αίσιο τέλος του γάμου τους».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ρήγος επισημαίνει σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα: 

«Πρόκειται για μια μοντέρνα εκδοχή του έργου, που τίθεται εκτός του συγκεκριμένου χρόνου και χώρου της δράσης, τοποθετούμενη σε ένα περιβάλλον μινιμαλιστικό όπου η έμφαση δίνεται στην ερμηνεία και στην κίνηση των ηρώων».

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα), Γκωτιέ Βελισσάρης (Πολύδωρος), Ιωάννα Φόρτη (Νένα), Κωστής Μαυρογένης (Ρήγας). Συμμετέχει δεκαμελές ενόργανο σύνολο και οκταμελές χορωδιακό σύνολο.

Μουσική διεύθυνση-λιμπρέτο: Δημήτρης Μαραμής. Σκηνοθεσία-χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαίρη Τσαγκάρη. Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σεγρεδάκης. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας.

Info
5, 6, 7, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 21 Μαΐου 2017. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: €15, €20 / Φοιτητικό, Παιδικό: €10.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ