Το «Γκιακ» της Γεωργίας Μαυραγάνη από τη Θεσσαλονίκη στην Κοζάνη

gkiak
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου 2017.

Με τις παραστάσεις του να συνεχίζονται με επιτυχία στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το «Γκιακ» δια χειρός Γεωργίας Μαυραγάνη ετοιμάζει μια μίνι απόδραση εκτός Θεσσαλονίκης. Η θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Απριλίου στην «Αίθουσα Τέχνης» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου 2017.

Πρόκειται για ένα έργο, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης» και η υπόθεσή του έχει ως εξής, όπως περιγράφει η σκηνοθέτις:

«Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Ερμηνεύουν οι: Ιωάννα Δεμερτζίδου. Εμμανουήλ Κοντός. Νικόλαος Κουσούλης. Εμμανουέλα Μαγκώνη. Δημήτρης Μορφακίδης. Μιχάλης Σιώνας. Άννη Τσολακίδου. Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος. Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια. Φωτογράφος: Τάσος Θώμογλου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ