Ο Mikhail Baryshnikov επιστρέφει στο σανίδι με ένα φόρο τιμής στη φιλία

baryshnikov
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο σπουδαίος λετονικής καταγωγής Αμερικανός χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός θα παρουσιάσει στο West End την παράσταση «Brodsky/Baryshnikov», σε σκηνοθεσία Alvis Hermanis.

Δείτε το βίντεο από την παράσταση

Λίγοι γνωρίζουν ότι ένας από τους τελευταίους εν ζωή θρύλους του χορού, ο Mikhail Baryshnikov είναι επίσης ένας αξιόλογος ηθοποιός. Οι γυναίκες θα τον θυμούνται στον ρόλο του Aleksandr Petrovsky στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City». Ωστόσο, ο σπουδαίος χορευτής – χορογράφος έχει διαπρέψει στη μεγάλη οθόνη, λαμβάνοντας μάλιστα και υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Κρίσιμη Καμπή» του 1977.

Την υποκριτική του δεινότητα έχει αποδείξει και στο θεατρικό σανίδι, με ζηλευτές συνεργασίες, όπως εκείνη με τον κορυφαίο Αμερικανό δημιουργό Robert Wilson, ο οποίος τον έχει σκηνοθετήσει στις παραστάσεις «Τhe Old Woman» το 2013, «Saint Sebastian» το 2004 και «Letter to a Man» το 2015. Χρονιά κατά την οποία έκανε πρεμιέρα μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές του 69χρονου λετονικής καταγωγής Αμερικανού καλλιτέχνη στη σκηνή: η παράσταση «Brodsky/Baryshnikov». Ένας μονόλογος, μέσα από τον οποίο αποτίει φόρο τιμής στον Joseph Brodsky, που το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας και την 22χρονη φιλία τους. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά από την εξορία του ποιητή από τη Σοβιετική Ένωση του 1972. Η φιλία τους κράτησε μέχρι το 1996, όταν και ο Brodsky απεβίωσε.

Το one man show έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2015 στη γενέτειρα του Baryshnikov στη Ρίγα της Λετονίας. Όπως ανακοινώθηκε, από 3 έως και 6 Μαΐου θα επιστρέψει στο σανίδι για να παρουσιαστεί στο West End και στο Apollo Theatre του Λονδίνου.

Τη σκηνοθεσία του υπογράφει ο Alvis Hermanis, ο πολυβραβευμένος Λετονός σκηνοθέτης, που τον Δεκέμβριο του 2010 ανέβασε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών την παράσταση «The Sound of Silence».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ