Το «Ομπιντά» του Γιώργου Κοτανίδη από το «Κακογιάννης» στο ΚΘΒΕ

ompinta
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το πολιτικό έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη μπροστά στο θάνατο μετακομίζει τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.

Αφού μας παρουσίασε την περασμένη θεατρική σεζόν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Αμερικανού νομπελίστα φυσικού Ρίτσαρντ Φάινμαν, μέσα από την παράσταση «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν», ο Γιώργος Κοτανίδης επέστρεψε φέτος στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με μία ακόμη βιογραφική ιστορία. Παρουσίασε το «Ομπιντά» για τη ζωή και το έργο του ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος, Νίκου Ζαχαριάδη, από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ύστερα από την επιτυχία που γνώρισε στην Αθήνα, το πολιτικό έργο σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Κοτανίδη, θα ταξιδέψει τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιαστεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από 20 έως και 23 του μήνα.

Θυμίζουμε ότι στο «Ομπίντα» (στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο ηθοποιός–σκηνοθέτης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη, όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά». Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

Ερμηνεύουν επίσης οι: Δώρα Χρυσικού Σπύρος Περδίου. Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Video art: Κλεοπάτρα Κοραή Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος. Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι.

Σημειώνεται ότι μετά τις παραστάσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στον Γιώργο Κοτανίδη, έναν συνομιλητή και το κοινό. Στην πρεμιέρα, συνομιλητής θα είναι ο Σήφης Ζαχαριάδης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ