«Δηλητήριο» από τον Γιάννη Μόσχο στο ΚΘΒΕ

dilitirio
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το έργο της Λοτ Φέικεμανς θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη στις 21 Απριλίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Με την παράστασή του «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» να συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Εμπορικόν (έως και 9 Απριλίου), ο Γιάννης Μόσχος προετοιμάζει ήδη τη νέα σκηνοθετική δουλειά του για φέτος.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Θα ανηφορίσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για να παρουσιάσει σε πανελληνία πρώτη το «Δηλητήριο» (Πρωτότυπος τίτλος: «Gif»), συστήνοντας στο κοινό τη Λοτ Φέικεμανς. Μία σύγχρονη θεατρική συγγραφέα από την Ολλανδία, γεννημένη το 1965, που σπούδασε θεατρική γραφή αλλά και κοινωνική γεωγραφία. Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες το 1995. Έργα της έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Μεξικό, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Γραμμένο το 2009, το «Δηλητήριο» έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου ολλανδικού θεατρικού έργου που ανέβηκε την περίοδο 2009-2010. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και στην Αυστρία. «Αυτός» και «Αυτή», δυο ανώνυμοι απλοί άνθρωποι, έρχονται αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο της ζωής. Της ζωής, που, κατά τη συγγραφέα, «είναι σαν να πηδάς από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο». Προσπαθούν να φανούν δυνατοί, επιλέγοντας διαμετρικά αντίθετο δρόμο, σε έναν κόσμο που τα θύματα δεν είναι ευπρόσδεκτα. Παρόλο που αυτά που δεν λέγονται είναι εξίσου ή και πιο σημαντικά από αυτά που λέγονται, ο διάλογος είναι ουσιαστικός, οι δυο ήρωες επικοινωνούν αληθινά. Ένας κύκλος κλείνει, με καθυστέρηση χρόνων, και ο καθένας συνεχίζει το δρόμο του συμφιλιωμένος με την πραγματικότητα.

«Ένας άντρας και μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Μια συνάντηση εννέα χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να λύσει το παρελθόν για να κοιτάξει στο μέλλον. Ένα έργο ημιτονίων και λεπτών αποχρώσεων. Μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο». Έτσι, περιγράφει το έργο ο Γιάννης Μόσχος που υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία και συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΚΘΒΕ.

Ερμηνεύουν οι: Ταξιάρχης Χάνος, Μαρία Τσιμά. Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαιτζόγλου. Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Το «Δηλητήριο» θα κάνει πρεμιέρα 21 Απριλίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ