Πρεμιέρα για την «Τάξη μας» του Τάκη Τζαμαργιά στο Εθνικό

taksi-mas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Το έργο του Ταντέους Σλομποντζιάν θα κάνει πρεμιέρα 27 Απριλίου στο Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή.

Δείτε το video της παράστασης

 

Ένα σπουδαίο κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, το «Η τάξη μας» («Our Class») του Ταντέους Σλομποντζιάν αποτελεί τη νέα σκηνοθετική δουλειά του Τάκη Τζαμαργιά.

Γραμμένο το 2009, το έργο του Πολωνού συγγραφέα αφορά τη σφαγή στη Γιεντβάμπνε της Πολωνίας το 1941, όταν Πολωνοί καθολικοί κάτοικοι συγκέντρωσαν και σκότωσαν όλους τους Πολωνούς Εβραίους γείτονές τους. Καταγράφει με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζαμαργιά, θα δούμε τους Κώστα Γαλανάκη, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Ράνια Οικονομίδου, Άλκη Παναγιωτίδη, Θέμη Πάνου, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιάννη Νταλιάνη να μας παρουσιάζουν τη ζωή δέκα Πολωνών συμμαθητών, που τους συνδέει η κοινή εθνικότητα και τους διαχωρίζει η διαφορετική θρησκεία. Όταν ο ναζισμός θα εισβάλλει στη χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν κτιστεί μέσα στη σχολική τάξη θα καταρρεύσουν. Θηριωδία και μίσος θα πάρουν τη θέση της συνύπαρξης και της αλληλοϋποστήριξης. Το μίσος θα γεννήσει νέο μίσος και ο άνθρωπος θα βγάλει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του. Άραγε ο χρόνος είναι ικανός να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες; Πώς ησυχάζει η ψυχή, όταν έχει αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές της;

«Η τάξη μας» θα κάνει πρεμιέρα 27 Απριλίου στο Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η αυλαία της θα πέσει στις 28 Μαΐου 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω έργο ανέβασε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), στη Λευκωσία ο Γιάννης Καλαβριανός και το επανέλαβε στο πλαίσιο του περσινού Φεστιβάλ Αθηνών, μόνο που λόγω τραυματισμού ηθοποιού η παράστασή του δεν ολοκληρώθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Τζαμαργιάς παρουσιάζει αυτή την περίοδο στη Λευκωσία το «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε παραγωγή του ΘΟΚ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ